Mercedes-Benz će uložiti 60 milijardi evra u elektrifikaciju, digitalizaciju i automatizovanu vožnju do 2026.

Nemački proizvođač automobila planira da bude potpuno električni brend do kraja decenije.

Nadzorni odbor Daimler AG-a odobrio je poslovni plan Mercedes-Benza za period od 2022. do 2026. koji podržava strateški plan da Mercedes-Benz postane potpuno električni. Luksuzni brend će težiti liderstvu u oblasti električnih pogona i softvera za automobile.

Mercedes je potpisao investicioni plan za period od 2022. do 2026. od više od 60 milijardi evra za transformaciju u softverski vođenu budućnost bez emisija. Nemački proizvođač automobila fokusiraće svoje napore i ulaganja na elektrifikaciju, digitalizaciju i automatizovanu vožnju do 2026. godine.

Ola Kallenius, izvršni direktor Daimler AG i Mercedes-Benz AG, rekao je: „Naš cilj je tehnološko liderstvo u segmentu automobilskog luksuza i u oblasti premium kombija, dok ostajemo posvećeni našim ambicioznim ciljevima marže. Mercedes-Benz ima ono što je potrebno; jasna strategija, visoko kvalifikovan i motivisan tim, kao i snažna podrška celog nadzornog odbora. Sa najpoželjnijim automobilima, želimo da rastemo profitabilno i stvaramo održivu vrednost za naše kupce, zaposlene, akcionare i partnere.”

Mercedes-Benz se sprema da do kraja decenije pređe na potpuno električni pogon, gde god to uslovi na tržištu dozvoljavaju. U tom kontekstu, Nadzorni odbor podržava postojeće mere za dosledno povećanje efikasnosti i smanjenje fiksnih troškova, kao što je saopšteno tokom Mercedes-Benzovog ažuriranja strategije 2020.

Ključ za postizanje će biti određivanje prioriteta budućih investicija uglavnom fokusiranjem na električnu mobilnost. Kompanija očekuje da će upotreba standardizovanih baterijskih platformi i skalabilnih arhitektura vozila, zajedno sa napretkom u tehnologiji baterija, doprineti smanjenju varijabilnih troškova vozila. Očekuje se da će se udеo troškova baterija u vozilu značajno smanjiti ove decenije.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...