Međunarodni aerodrom Šeremetjevo polazna tačka za transport vakcina Sputnik V

Međunarodni aerodrom Šeremetjevo bio je polazna tačka za seriju ruske vakcine protiv Covid-19, Sputnik V. Ukupno je 20 doza vakcine prevezeno iz Moskve u Srbiju gde će se koristiti u kliničkim ispitivanjima u Institutu za javno zdravlje Torlak. Vakcina je poslata 3. decembra avionom Aeroflota SU2090 u Beograd uz podršku Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

Transport Sputnjika V zahteva posebnu pažnju na svim tačkama logističkog lanca i strogo poštovanje posebnih temperaturnih zahteva u svim fazama prevoza“, navodi se u izjavi. „Vakcine se obično transportuju i čuvaju na dva do osam stepeni Celzijusa. Međutim, kako bi se izbeglo narušavanje stabilnosti vakcine Covid-19, prve serije leka moraju se održavati na ultra niskim temperaturama. To zahteva duboko smrzavanje tokom transporta koristeći specijalizovane termičke kontejnere i ledene obloge. “

2. decembra teret je odvezao glavni teretni operater aerodroma, Moscov Cargo LLC, u skladište, gde su „poštovani svi potrebni temperaturni zahtevi i drugi uslovi skladištenja dok se kontejner nije utovario u avion“. Specijalna termička oprema i izotermični kontejneri koriste se za prevoz tereta klasifikovanog kao proizvodi osetljivi na vreme i temperaturu. Terminal ima 26 nezavisnih prostora za skladištenje tereta TTSP, sve sa individualno podesivim temperaturnim uslovima od -20 do + 25 ° C, kao i 60 termo-ćelija u automatizovanom sistemu za rukovanje paletama / kontejnerima za skladištenje uređaja za utovar jedinica teret osetljiv na temperaturu.

izvor@foto: aircargonews.net