Predstavljen novi Tesla Bot-Humanoidni robot Optimus

Humanoidni robot kompanije Tesla Inc. koji je prvi put predstavljen pre pet meseci možda je najvažniji proizvod na kome proizvođač automobila radi i ima potencijal da bude značajniji od svog poslovanja sa vozilima, rekao je glavni izvršni direktor Ilon Mask.

Teslin „Tehnoking“ u sredu je razigrao bota – interno poznatog kao Optimus – preko modela koje je kompanija godinama razvijala. Prva upotreba Tesla bota će verovatno biti u sopstvenim pogonima kompanije, rekao je Mask, dajući primer pokretnih delova oko fabrike.

On je prvi put pregledao proizvod nakon što je čovek obučen u robota izveo plesnu rutinu na događaju u avgustu koji je prikazao Tesline napore u oblasti veštačke inteligencije.

„Osnova ekonomije je rad“, rekao je Mask u sredu. „Pa šta se dešava ako zapravo nemate manjak radne snage? Nisam siguran šta ekonomija uopšte znači u tom trenutku. O tome se radi u Optimusu.“

Mask je u avgustu rekao da Tesla planira da u glavu humanoidnog robota stavi kamere koje se koriste za svoj sistem pomoći vozaču autopilotu. Računar za koji se kompanija nada da će na kraju omogućiti potpunu samovožnju u svojim vozilima, ući će u torzo bota.

Tesla radi na problemima u lancu snabdevanja koji će ove godine smanjiti proizvodnju, iako je Mask rekao da očekuje da će kompanija premašiti godišnji rast od 50%. Proizvođač automobila neće predstaviti nijedan novi model 2022. godine i umesto toga će se fokusirati na proširenje proizvodnje u postojećim fabrikama i pokretanje proizvodnje modela I u novim fabrikama u Ostinu, Teksas, i blizu Berlina.

izvor: bloomberg

foto: timesofinnovation, stltoday

Pročitajte i...