Manja verzija Teslinog Cybertruck-a za evropsko tržište

Kada su Ilon Mask i njegov tim dizajnirali Cybertruck, razmišljano je pre svega o tržištu SAD-a na kojem su decenijama najprodavaniji automobili poput Forda F-150. Međutim, situacija u Evropi je drugačija.

Cybertruck, Teslin revolucionarni futuristički kamion od nerđajućeg čelika, predstavljen je prošle godine i na tržište će verovatno stići za dve godine. Pre svega, ovaj električni automobil namenjen je američkom tržištu, gde su Pick-upovi decenijama bili vladari najprodavanijih vozila, a Tesla je svestan da su malo preračunali kada je reč o dimenzijama Cybertruck.

Iako dobar za put, prvi predstavljeni prototip se ne uklapa u svaku garažu. Ranije u intervjuu s Jai Lenom, Ilon Mask objavio je da bi konačni model proizvodnje trebao biti oko 5% manji od onog koji je prikazan javnosti. Međutim, kako ni ovako manji Cybertruck ne bi bio pogodan za vožnju uskim evropskim putevima, verovatno će ga morati dodatno smanjiti za tržište Starog kontinenta.

O tome se raspravljalo na Tvitteru, pa je Mask potvrdio da je veoma verovatno da će Cybertruck dobiti još manju verziju za evropske puteve. Kada su u pitanju dimenzije, moraće najviše da rade na širini. Cybertruck je izvorno širok nešto više od 2 metra, što nikako nije praktično za evropske gradove i puteve. Mask se složio sa ovom izjavom i potvrdio je da će Cybertruck morati da “smrša”, pre nego što krene ozbiljno da se prodaje u Evropi.

Kada je u pitanju prodaja Pick-upova, u Evropi se godišnje proda manje od 200.000. Ako to uporedimo sa preko tri miliona prodanih prošle godine u SAD-u, jasno je zašto je američko tržište daleko važnije za Teslin električni Cybertruck.

izvor: bug.hr

foto: medium.com

Pročitajte i...