Mali prevoznici paketa u SAD-u udvostručili obim i prihod u 2021. godini

Manji američki prevoznici paketa skoro su udvostručili i obim paketa i prihod u 2021. godini, nadmašivši rast najvećih kompanija za dostavu, rezultati su izveštaja Pitney Bowes-a, prema indeksu otpreme paketa.

Prevoznici u kategoriji „Ostali“ – ili oni osim Poštanske službe, FedEx-a, UPS-a i Amazon Logistics-a – povećali su svoj kombinovani obim za 94% u odnosu na isti period prethodne godine, i to na 400 miliona paketa. Njihov kombinovani prihod porastao je 95% u odnosu na prethodnu godinu, na 3 milijarde dolara.

Četiri najveća prevoznika i dalje dominiraju poštanskim saobraćajem, u oblasti prenosa paketima u SAD, jer čine oko 97% tržišnog udela po obimu. Međutim, drugi ili “ostali” prevoznici su zajedno premašili ukupni rast tržišta (6%) i rast prihoda (16%) prošle godine, prema indeksu Pitney Bowes.

Obim prevoza paketa u SAD za ostale prevoznike osim FedEx-a, UPS-a, Amazon Logistics-a i USPS-a

Interesovanje za diversifikaciju operatera je poraslo sa većim obimom e-trgovine usred pandemije COVID-19, što je dovelo do ograničenja kapaciteta i dodatnih troškova od strane FedEx-a i UPS-a.

Manji operateri nisu bili u jakoj poziciji u 2020. da odmah iskoriste povećano interesovanje, ali su se investicije u mrežu isplatile sledeće godine, rekao je Greg Zegras, izvršni potpredsednik i predsednik globalne e-trgovine u Pitney Bowes-u. Sa novootkrivenim kapacitetom, manji prevoznici sada primaju veći udeo paketa.

Pošiljaoci, odnosno korisnici, i ove godine nastavljaju da sarađuju sa većom kombinacijom prevoznika. Prosečan broj prevoznika na nalogu pošiljaoca iznosio je 4,96 u aprilu 2022. godine, u odnosu na 4,34 u aprilu 2019. godine, prema izveštaju Project44 State of Parcel.

*izvor: supplychaindive.com

Pročitajte i...