Maersk stremi ka najvećem profitu u istoriji Danske

A .P. Moller-Maersk A/S ide sigurnim koracima ka godišnjoj dobiti koja će odgovarati njihovim kombinovanim rezultatima u proteklih devet godina, čime će stvoriti poslovnu istoriju u svojoj matičnoj zemlji, Danskoj.

Kombinacija nekoliko ekstremnih faktora – uključujući uska grla uzrokovana pandemijom – povećala je zaradu na najvećoj svetskoj brodskoj liniji. Kompanija je prošle nedelje po treći put u pet meseci podigla svoje finansijske smernice.

Maerskov rezultat za 2021. godine biće rekordan u danskoj korporativnoj istoriji, prema belešci koju je u utorak objavio analitičar Sydbank A/S Mikkel Emil Jensen. To će biti oko tri puta veći rekord od prethodnog rekorda Maerska iz 2014. godine i više nego dvostruko veći od rezultata iz 2020. godine kompanije Novo Nordisk A/S, najvrednije kompanije u Danskoj.

Neto prihod dostići će oko 16,2 milijarde dolara 2021. godine, prema prosečnoj proceni sedam analitičara koje je Bloomberg anketirao nakon povećanja profita 16. septembra. To je više od prosečne procene od oko 3 milijarde dolara sa početka godine.

Profit za Maersk, za 2021. godinu, potiče od privremenih pojava i stoga je „malo verovatno“ da će bilo koja druga danska kompanija oboriti predstojeći rekord „na mnogo, mnogo godina“, rekao je Jensen.

*izvor: gcaptain.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...