Maersk razmatra opcije za ESSEN teret

Posle incidenta gde je izgubio 750 kontejnera u moru, Maersk ESSEN trenutno je usmeren do APM terminala Lazaro Cardenas, gde se očekuje da stigne u subotu, 30. januara 2021. Otprilike polovina kontejnera izgubljenih u brodu nosila je teret za Maerskov 2M Shipping alliances. MSC je ranije savetovao svoje kupce da će, nakon što se u Lazaro Cardenasu pozabave oštećenim kontejnerima i srušenim gomilama, ESSEN nastaviti da pristane u Los Anđelesu da istovari preostali teret.

Maersk sada savetuje da, dok čeka dolazak plovila i detaljnu inspekciju oštećenja, istražuje četiri različite mogućnosti. Uz upozorenje da još nije jasno koliko će vremena biti potrebno da se očiste oštećeni kontejneri i koliko dugo će plovilo biti u luci Lazaro Cardenas.

Razmatraju se sledeće mogućnosti:

  1. Ostavljanje neoštećenih kontejnera na brodu i plovidba do pristaništa u Los Anđelesu radi istovara, što bi podrazumevalo trodnevno vreme plovidbe i 14 dana čekanja na sidru (na osnovu trenutnih kašnjenja). „Jednom kada se priveže, to bi i dalje moglo biti šestodnevni period za pražnjenje plovila zbog trenutnih ograničenja u luci Los Anđeles/Long Bič“.
  2. Utovar tereta Maersk Essen na drugo plovilo u luci Lazaro Cardenas za tranzit do Los Anđelesa.
  3. Usmeravanje kontejnera železnicom Kansas Citi Southern (KCS) do Los Anđelesa i krajnjih odredišta. „Radimo sa KCS-om na određivanju vremena i kapaciteta. U zavisnosti od lokacije u Sjedinjenim Državama, ovo može varirati od 7 do 12 dana u najboljem slučaju.“
  4. Olakšavanje istovara robe za lokalnu potrošnju u Meksiku. „Za one kupce koji su spremni da ostave teret u svojim lancima snabdevanja u Meksiku, APM terminali Lazaro Cardenas svakodnevno polaze namenskim vozovima do 21 miliona potrošačkog tržišta u Meksiku“.

Maersk je naglasio da je prvi korak kada plovilo uđe u Lazaro Cardenas da pravilno proceni opseg štete i vreme potrebno za istovar srušenih gomila i izvođenje svih potrebnih popravki na brodu.

izvor@foto: worldcargonews

One Thought to “Maersk razmatra opcije za ESSEN teret”

  1. […] najpre je Maersk Essen 16. januara izgubio oko 750 kontejnera usled teškog nevremena. Najnoviji izveštaj govori da su […]

Comments are closed.