Maersk naplaćuje naknadu za ručne rezervacije

Maersk će od 1. septembra početi sa naplaćivanjem naknade za ručne rezervacije u Sjedinjenim Američkim Državama (poput rezervacija putem telefona ili e-pošte) od 50 USD, prenosi magazin Supply Chain Dive. Ova naknada odnosiće se samo na ručne rezervacije, a ne i za rezervacije ostvarene preko veb mreže: Maersk Line, EDI, INTTRA ili sličnih sistema.

Danski integrisani brodarski gigant već je primenio ovu praksu u Evropskoj uniji, Australiji, Kanadi, Maleziji i Egiptu. Na primer, u Evropi, od pokretanja njihovog alata za unutrašnji transport www.e-maersk.eu u avgustu 2019. godine, kompanija apeluje na svoje kupce da koriste njihovu digitalnu platformu umesto ručnih načina. Iz tog razloga, od 1. juna 2020. godine, svi uvozni lučni nalozi ili nalozi za uvozne železničke isporuke u EU vršiće se putem e-sistema Maersk. Ako kupac odabere ručni način putem telefona ili e-pošte, moraće platiti naknadu za ručnu dostavu u iznosu od 25 eura po kontejneru. Takođe, takozvana dopuna za ručnu dokumentaciju naplaćuje se za dodatnih 25 eura.

„I evropski i američki klijenti bi trebalo da plaćaju za ne korišćenje elektronskog sistema rezervacije“

Isti sistem biće uveden u SAD sa različitim stopama. Prema časopisu Supply Chain Dive, američkim klijentima će se naplaćivati naknada za amandman za ručnu rezervaciju u iznosu od 50 USD i naknada za amandman za ručnu dokumentaciju u iznosu od 75 USD za svaku ručnu rezervaciju koju Maersk dobije.

izvor: trans.info
Image by WikimediaImages from Pixabay

Pročitajte i...