Lunarna Nova godina bi mogla imati veći uticaj na lanac snabdevanja nego prošle godine

Ispitanici predviđaju povećanje zagušenja u lukama i odlaganje transporta kontejnera, uporedo sa ponovnim otvaranjem Kine u februaru nakon godina zatvaranja zbog „Nultog kovida“.

Prema istraživanju nemačke platforme za logistiku kontejnera Container xChange, zabrinutost zbog poremećaja u lancu snabdevanja izazvanih praznikom Lunarne Nove godine, veća je nego prošle.

Sedamdeset tri procenta profesionalaca u lancu snabdevanja očekuje da će događaj, poznat i kao kineska Nova godina, dodatno poremetiti brodarsku industriju ove godine, za razliku od 66% onih koji su se izjasnili da neće biti promena u odnosu na prethodnu godinu.

Konkretno, većina ispitanika je rekla da će uticaji koje očekuju uključiti „povećanje zagušenja i kašnjenja u lukama“ i „odlaganje transporta kontejnera“, ubrzo nakon što se Kina ponovo otvori. To je u suprotnosti sa rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja, kada se većina profesionalaca u industriji plašila problema sa kapacitetom i viših stopa kao posledice praznika.

Proslava Lunarne Nove godine obuhvata zemlje i kulture širom Azije, ali može da ima i najveći poslovni uticaj u Kini zbog statusa te nacije kao globalnog proizvodnog centra. Tokom 15-dnevnog odmora, toliko ljudi putuje da provede vreme sa svojim porodicama da su mnoge fabrike i logistički objekti prinuđeni da uspore ili potpuno zatvore svoja vrata.

Taj efekat bi se mogao dodatno umnožiti 2023. godine zbog nedavne odluke Kine da ukine oštru izolaciju „Nulta kovida“ i pravila karantina, oslobađajući građane da ponovo putuju kako bi proslavili „Godinu zeca“ nakon godina izolacije.

„Dodaju se i nove složenosti pred nama zajedno sa kineskom novom godinom, gde na jednom kraju vidimo da se Kina nosi sa infekcijama Covid-a, a sa druge strane vidimo kontinuirani pad potražnje“, izjavio je Kristijan Rolofs, suosnivač i izvršni direktor Container xChange , navodi se u saopštenju. „Ne možemo da posmatramo kinesku Novu godinu izolovano, već u kombinaciji sa svim ovim izazovima. Najveća zabrinutost je smanjena proizvodnja i kapacitet luke zbog infekcija u Kini. Takođe, cene su niske, upravljanje kapacitetima je i dalje glavni prioritet za avio-prevoznike, a ističu se i prazne plovidbe. Usred toga, u narednim nedeljama, predviđamo produženo zatvaranje fabrika i slabe tržišne uslove.”

Godišnja anketa kompanije uključila je odgovore od 2.300 ispitanika, uključujući i špeditere i profesionalce u lancu snabdevanja.

*izvor: supplychainquarterly.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...