Luksuzni lanac snabdevanja: Alibaba i Richemont ulažu 1,1 milijardu dolara u Farfetch

Postignuto je globalno strateško partnerstvo između Alibabe, Farfetcha i švajcarske luksuzne kuće Richemont, što uključuje uspostavljanje Farfetch kanala za kupovinu na Alibabinom luksuznom paviljonu Tmall, Luxury Soho i prekograničnom tržištu Tmall Global.

Alibaba i Richemont će uložiti po 300 miliona dolara u Farfetch i 250 miliona u novoformirano zajedničko preduzeće Farfetch China, pri čemu će obe kompanije istražiti dodatne mogućnosti za blisku saradnju sa Farfetch-om.

Luksuzno tržište bilo je u velikoj meri naklonjeno kineskim potrošačima i pre pandemije. Potrošnja kineskih kupaca čini 33% svetskog tržišta luksuzne robe. Luksuzna roba u Kini je drugu godinu zaredom zabeležila rast od 20%.

Dok Kina pokušava da povrati mnoge aspekte normalnog svakodnevnog života usred pandemije i čineći e-trgovinu manje presudnom za prodavce, kupci su već naviknuti da kupuju putem interneta u svim kategorijama. Ali visokokvalitetni brendovi suočavaju se sa stalnim izazovima zbog pandemije, posebno dok se Evropa i Sjedinjene Države bore sa novim talasima virusa.

Luksuz je generalno prilično sporo prihvatao digitalnu prodaju, ali ostaće na kritičnom nivou sve vreme trajanja pandemije, a najverovatnije i nakon toga, dok potrošači menjaju svoje navike.