Luka Roterdam za smeštaj zelenog vodonika

Shell je potpisao ugovor o isporuci sa thissenkrupp Uhde Chlorine Engineers za razvoj postrojenja za zeleni vodonik od 200 MW u luci Roterdam.

Prema ugovoru, thissenkrupp će konstruisati, nabaviti i proizvesti postrojenje za elektrolizu od 200 MW zasnovano na svom velikom modulu za elektrolizu alkalne vode od 20 MV. Radovi na izgradnji elektrolizera će verovatno početi na proleće 2022. Shell-ova konačna investiciona odluka da izgradi projekat „Holandski vodonik I“ takođe se očekuje u narednim mesecima, nakon čega će planirani početak proizvodnje biti 2024. godine.

„Radujemo se što ćemo podržati izgradnju glavnog čvorišta vodonika u centralnoj Evropi i doprineti tranziciji Evrope na zelenu energiju“, rekao je dr Kristof Noeres, šef odeljenja za zeleni vodonik u thissenkrupp Uhde Chlorine Engineers.

„Sa našom velikom standardnom veličinom modula, dodatno ćemo ojačati Shell-ovu strategiju vodonika. Naše partnerstvo savršeno kombinuje našu inženjersku izvrsnost sa Šelovom kompetencijom velikog globalnog energetskog igrača.” U centru projektnog objekta biće sala veličine tri fudbalska terena. Na ovoj lokaciji će se proizvoditi zeleni vodonik za industriju i transportni sektor, a električna energija će dolaziti iz morskog vetra Hollandse Kust (Noord).

Vodonik se zatim može transportovati kroz cevovod dužine od oko 40 km koji će ići od fabrike do Shell’s Energy and Chemicals Park u Roterdamu. Projekat ima za cilj da podrži održivu dekarbonizaciju u Holandiji. Očekuje se da će zemlje koje predstavljaju preko 80% globalnog BDP-a ući u vodoničnu ekonomiju sa posebnom strategijom za vodonik do 2025. godine. Pošto je net-nula osnovni prioritet za fabriku, višekratni građevinski materijal će se primenjivati gde god je to moguće, a solarni paneli će biti ugrađeni na spoljne zidove. Izgradnjom postrojenja, thissenkrupp će moći da omogući svojim kupcima da se transformišu u net-nula i stvore industriju bez ugljenika.

Luka Roterdam je posvećena unapređenju korišćenja zelenog vodonika pošto je prethodno potpisala Memorandum o razumevanju sa Tasmanijskom liberalnom vladom. Sporazum predviđa da obe strane rade zajedno na istraživanju izvodljivosti budućeg izvoza zelenog vodonika iz Bel Beja u luku Roterdam u Holandiji.

izvor&foto: porttechnology

Pročitajte i...