Logističke zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Skladišni prostor je sve teže pronaći, posebno pošto globalni bum e-trgovine nastavlja da menja navike kupovine. Veliki trgovci na malo koji se bore sa zastojima u lancu snabdevanja, inflacijom i povećanom automatizacijom obaraju porudžbine svojih prodavaca. Roboti su ovih dana svuda.

Nedostatak skladišnog prostora stavlja pritisak na mala preduzeća. Specijalisti za logistiku i nekretnine kažu da mnogi veliki trgovci na malo zahtevaju dodatni prostor za skladištenje viška zaliha, povećavajući troškove za manje kompanije i u nekim slučajevima ih terajući iz prostora. Izazovi sa kojima se mala preduzeća suočavaju u pronalaženju skladišnog prostora odražavaju poteškoće koje su mnogi imali u obezbeđivanju prostora na kontejnerskim brodovima ranije tokom pandemije Covid-19, kada su okeanski prevoznici povećali cene i pomerali sa tržišta manje špeditere kako bi napravili mesta za veće klijente.

Stopa slobodnih radnih mesta na teritoriji SAD-a bila je 3,2 odsto u trećem tromesečju, u odnosu na 3,8 odsto u istom tromesečju pre godinu dana, prema kompaniji za komercijalne nekretnine Cushman & Wakefield. Stopa slobodnih radnih mesta bila je preko 5 odsto u trećem kvartalu 2020. Godine.

Sa druge strane, veliki trgovci na malo obaraju porudžbine svojih prodavaca, a maloprodavci, kao što su Walmart i Target, dugo su kažnjavale dobavljače koji ne isporučuju proizvode na vreme, u pravom iznosu ili sa tačnim specifikacijama. Ali nakon što je pandemija dozvolila malo slobode, američki trgovci se sada vraćaju sa strožim standardima i strožim očekivanjima o tome kako se roba prima. Sve što je manje od precizne usaglašenosti može rezultirati novčanim kaznama do gubitka prostora na policama kada dođu do pregovora o ugovoru, što je poseban izazov za male brendove koji često imaju ograničene resurse za ispitivanje pošiljki.

Promene među maloprodavcima su različite. Target pojačava tim zadužen za policijske naloge. Broj kompanija koje naplaćuju naknade za lanac snabdevanja takođe raste, rekao je Dejvid Fridler, izvršni partner konsultantske kuće za robu široke potrošnje Simpactful. A Walmart je nedavno uveo dodatne namete za dobavljače koji koriste svoje usluge transporta.

I konačno o robotima, kojih je ovih dana svuda. I sve više kompanija traži načine na koje roboti mogu pomoći u svakodnevnim zadacima. Walgreens, drugi najveći apotekarski lanac u SAD-u, uspostavlja mrežu automatizovanih, centralizovanih centara za punjenje lekova koji bi mogli da popune gradski blok. Redovi žutih robotskih ruku se savijaju i rotiraju dok sortiraju i flaširaju raznobojne tablete, šaljući ih niz pokretne trake. Kompanija kaže da ova postavka smanjuje radno opterećenje farmaceuta za najmanje 25 procenata i da će Walgreensu uštedeti više od milijardu dolara godišnje.

Krajnji cilj je da se farmaceutima da više vremena za pružanje medicinskih usluga kao što su vakcinacije, kontakt sa pacijentima i prepisivanje nekih lekova. Te usluge su relativno nov i rastući tok prihoda za apoteke, koje su sve više u mogućnosti da fakturišu osiguravače za neke kliničke usluge.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...