Leteći električni trajekt Candela P-12 šatl

Švedska kompanija za pomorsku tehnologiju Candela prikazala je prve slike svog letećeg električnog trajekta P-12 šatla, čija se proizvodnja očekuje krajem ove godine.

Leteći električni čamac vozi se na hidrogliserima koji ga podižu iz vode i pomažu mu da troši mnogo manje energije od konvencionalnih čamaca. Tehnologija je već testirana na postojećim rekreativnim čamcima.

Smanjeni otpor na hidrogliserima takođe mu omogućava da razvije mnogo veću brzinu, pomažući čamcu da leti do 30 čvorova (34 mph ili 55 km/h), što ga čini najbržim električnim brodom na svetu, prema Candela.

Efikasna električna plovila smanjila je potrošnju energije po putničkom kilometru za 95% u poređenju sa modernim komercijalnim trajektima.

Šatl P-12 koristi ekvivalentno 0,1 kW/h električne energije po putničkom kilometru. Plovilo nudi domet od 50 nautičkih milja pri radnim brzinama od svoje baterije od 180 kW/h i koristi brzo DC punjenje za punjenje baterije za manje od jednog sata.

Katamaran od 12 metara (40 stopa) dizajniran je da preveze 30 putnika i sledeće godine će saobraćati na svojoj prvoj ruti između centralnog Stokholma i predgrađa Ekera.

Ova ruta trenutno traje oko 55 minuta vožnje metroom, autobusom ili dizel trajektom (i isto toliko kolima u jutarnjim i večernjim špicama), ali će trajati oko 25 minuta na šatlu Candela P-12, štedeći putnicima skoro sat vremena dnevno.

Deo uštede ovog puta takođe dolazi iz izuzetka da P-12 dolazi u oblastima bez buđenja u Stokholmu, gde konvencionalni čamci moraju da uspore na manje od 12 čvorova da bi izbegli štetno buđenje. Pošto P-12 stvara bacanje skoro nule (ostavljajući iza sebe užasno mirnu vodu), brod je pušten i može da putuje većim brzinama čak i u centru grada.

Pored toga što će obezbediti brže vreme putovanja od podzemne železnice ili automobila sa kojima se takmiči, plovilo će ponuditi i čistiju i efikasniju alternativu dizel trajektima koji trenutno rade na ovoj ruti.

Region Stokholma će sledeće godine upravljati prvim šatlom P-12 za devetomesečni pilot. Ako uspe, Candela se nada da će značajno povećati broj letećih električnih trajekata na vodi, ne samo da će zameniti postojeće dizel trajekte, već i premestiti većinu saobraćaja na autoputu na vodu.

Kompanija će koristiti proizvodne procese usavršavane tokom projektovanja i proizvodnje serije električnih hidroglisera, nadajući se da će na kraju proizvoditi stotine šatlova P-12 godišnje.

Gradovi kao što su Stokholm, Njujork i San Francisko su idealni kandidati za takve električne trajekte, gde vodeni putevi stvaraju prirodne prigradske avenije.

Prednosti za putnike prevazilaze samo brže vreme putovanja. U poređenju sa konvencionalnim trajektima, leteći P-12 šatl je mnogo lakši zahvaljujući elektronskoj stabilizaciji. Brodovi na hidrogliserima se kontrolišu kompjuterom, praveći mikro-podešavanja 100 puta u sekundi kako bi se obezbedila stabilna i glatka putanja leta iznad vode, ublažavajući morsku bolest za osetljive trkače.

Kapacitet šatla P-12 za 30 putnika je takođe velika prednost. Trenutni trajekti u Stokholmu imaju u proseku oko 17% opterećenja, što znači da brod od 300 putnika obično nosi oko 50 putnika.

Manja i agilnija plovila, kao što je P-12 šatl, mogu da rade efikasnije, sa nižim operativnim troškovima i povećanim rasporedom.

Neće proći mnogo vremena pre nego što putnici mogu kročiti na P-12 šatl.

izvor&foto: motonewstoday.com

Pročitajte i...