Kraljevska pošta planira 50 novih ruta poštanskih dronova u naredne 3 godine

Kraljevska pošta Velike Britanije namerava da pojača upotrebu tehnologije dronova implementacijom preko 50 novih poštanskih ruta naredne tri godine. Planovi, koji podležu odobrenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA), deo su novog partnerstva sa kompanijom za logistiku dronova Windracers.

Prema Royal Mail-u, partnerstvo će olakšati upravljanje bespilotnim letelicama bez posade, ili UAV-ovima (Uncreved Aerial Vehicles), kako bi se pružile brže i praktičnije usluge za klijente u udaljenim zajednicama.

Kraljevska pošta veruje da takvi UAV-ovi mogu pomoći u smanjenju emisije ugljenika i poboljšanju pouzdanosti ostrvskih poštanskih usluga. Trenutno se takve isporuke obavljaju pomoću trajekata, konvencionalnih aviona i kopnene isporuke – na sve to može uticati loše vreme.

Prvi putevi identifikovani za novu uslugu uključuju ostrva Sili, Šetlandska ostrva, Orknejska ostrva i Hebride.

Više od 50 ruta biće podržano sa do 200 dronova u naredne tri godine. Gledajući dalje u budućnost, Kraljevska pošta se nada da će ovoj floti pridružiti više od 500 dronova koji će opsluživati sve krajeve Velike Britanije.

Kraljevska pošta je već sprovela četiri ispitivanja dronova u poslednjih 18 meseci, uključujući letove na ostrvu Mal u Škotskoj, na ostrvima Sili kod obale Korniša i između Kirkvola i Severnog Ronaldsija, na Orkni ostrvima.

Najnovije testiranje održano je prošlog meseca (aprila) na Šetlandskim ostrvima u partnerstvu sa Windracersom. Probni letovi za novu uslugu pokazali su da je Royal Mail isporučila poštu između aerodroma Tingvol u Lerviku do Unsta – let od 50 milja u oba smera. Unst ima populaciju od oko 630 ljudi i najsevernije je ostrvo Britanije.

Sa sposobnošću da leti u teškim vremenskim uslovima, dvomotorna bespilotna letelica korišćena u ispitivanju ima raspon krila od 10 metara i uključuje visokopouzdani sistem autopilota. Mogu da ponesu do 100 kg pošte svih oblika i veličina za dva dnevna povratna leta između ostrva. Pisma i pakete zatim dostavlja lokalna pošta. Ispitivanje je bilo deo projekta Sustainable Aviation Test Environment (SATE) koji finansira UK Research and Innovation (UKRI) kroz Industrial Strategy Challenge Fund.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...