Kontejnerski brod Malkoma Meklina počinje prvo putovanje 1956. godine

Prvi komercijalno uspešan kontejnerski brod Ideal X godine započeo je svoje prvo putovanje na ruti od Nju Džersija do Teksasa. Ideal X i njegovih 58 intermodalnih kontejnera započeli su revoluciju u transportu koja i danas odjekuje širom sveta.

Pozadina

Malkom Meklin(Malcom P. McLean) je prepoznao potencijal da prevozi motorni teret kada je bio tek tinejdžer. Rodom iz Makstona, Severna Karolina, kupio je svoj prvi kamion 1934. i počeo da vuče zemlju za projekte izgradnje puteva savezne Uprave za rad. Kasnije je kamionima svoje kompanije McLean Trucking Company prevozio duvan, tekstil i drugu robu. Do sredine 1960-ih, njegova kompanija je postala peta po veličini transportna kompanija u Sjedinjenim Državama, sa flotom od 5.000 kamiona i prikolica i 65 terminala raspoređenih u 20 država. McLeanov terminal Vinston-Salem bio je najveći na svetu kada je izgrađen 1954. On je prodao svoju transportnu kompaniju 1955. za 6 miliona dolara.

Da nije uradio ništa drugo u svom životu, Malkom Meklin bi se smatrao uspešnim. Ali, srećom, imao je drugi plan.

Kontejneri i kontejnerski brodovi

Ideal X je započeo svoju karijeru kao tanker za naftu iz Drugog svetskog rata koji je nazvan SS Potrero Hills. Brod je izgrađen početkom 1940-ih. Posle Drugog svetskog rata Potrero Hills je kupio Malkom Meklin. Bio je to prvi brod u onome što je postalo njegova morsko-kopnena flota.

McLean je shvatio potencijal kontejnerizacije, posebno u pogledu vremena i troškova utovara i istovara. Isporučio je bale pamuka iz Severne Karoline u njujoršku luku 1937. i čekao je nekoliko dana dok su brodari ručno utovarili teret na brod. Vreme i cena za utovar standardnog rasutog tereta bili su prepreka isplativoj trgovini i otpremi. Godine 1956. Meklin je izračunao da je utovar broda srednje veličine na konvencionalni način koštao 5,83 dolara po toni. Uporedno, utovar kontejnera na brod veličine Ideal X košta manje od 0,16 dolara po toni!

Meklinov prvobitni cilj bio je da stvori integrisani transportni sistem duž istočne obale u kojem bi obalska plovidba dopunila drumski i železnički transport. Međutim, cilj je bio teško ostvariv jer je svaki vid transporta bio segmentiran. Takođe, nastavak izgradnje sistema međudržavnih autoputeva tokom 1960-ih poboljšao je efikasnost transporta.

Ali Meklin je bio pionir u korišćenju transportnih kontejnera koji su bili ujednačene veličine i mogli su da se koriste na više načina transporta – od brodova preko železnice do kamiona. Meklin je posedovao Pan-Atlantic Steamship Company (kasnije Sea-Land) i Potrero Hills je modifikovan 1955. da nosi McLeanove nove brodske kontejnere na svojim palubama. Inženjeri su ojačali ravnu gornju palubu i dodali posebno dizajnirane žlebove za prihvatanje aluminijumskih kontejnera. Potrero Hills je preimenovan u Ideal X.

Prvo putovanje Ideal X

Međutim, Ideal X nije bio prvi kontejnerski brod. Clifford J. Rodgers, kojim upravljaju White Pass i Yukon Route, debitovao je 1955. Bez obzira na to, Ideal X je brod koji je dokazao koncept transporta kontejnera.

26.04.1956. godine, Ideal X je napustio Port Njuark u Nju Džersiju sa svojim redovnim teretom od 15.000 tona rasute nafte na brodu za Hjuston, Teksas. Ideal X je takođe nosio 58 kontejnera koji su bili dugački 35 stopa, široki 8 stopa i visoki 8 stopa. Kontejneri su ukrcani na brod za manje od osam sati. Kontejneri su bili dugački 35 stopa jer je to bila standardna veličina kamiona u Sjedinjenim Državama u to vreme. Izgradnja prvih delova IHS-a je tek nedavno počela; autoputeva je bilo vrlo malo i radijus skretanja na standardnim putevima nije dozvoljavao duže prikolice.

Petodnevno putovanje proteklo je bez incidenata; Ideal X je krenuo niz istočnu obalu, u Meksički zaliv i potom do Hjustona. Kada je 58 kontejnera istovareno u luci Hjuston, čekalo je 58 kamiona da ih prevezu. Bilo je i pet kontejnera koji su čekali da budu vraćeni u Nju Džersi.

Šta je značio uspeh?

Na osnovu putovanja Ideal X, Meklin je proširio svoje poslovanje i pokrenuo novi metod transporta tereta brodom (a kasnije kamionom i železnicom). Luke su počele da ulažu u veće dizalice i poboljšale svoju infrastrukturu za rukovanje novim kontejnerskim brodovima koji su se pojavili na mreži.

Dok se rasuti teret različitih vrsta još uvek prevozi, veoma veliki procenat svetskog tereta se sada prevozi u kontejnerima koji su nadogradnje McLean-ovih ranih verzija.

Standardizovane veličine kontejnera i karakteristike koje su usledile u narednih nekoliko godina; ubrzo su izgrađeni brodovi za prevoz stotina (a sada i hiljada) kontejnera koji su plovili svim svetskim okeanima i trgovačkim putevima. Pored toga, pojavili su se i vagoni napravljeni za prevoz kontejnera (a zatim i dvospratnih kontejnera), kao i specijalizovane kamionske prikolice.

Nasleđe

Malcom McLean je naširoko cenjen zbog svoje pionirske uloge u korišćenju kontejnera. Pre nego što je McLean popularizovao transportne kontejnere, sva roba je ručno utovarena u vreće, burad i/ili drvene sanduke utovarene direktno na/u teretne brodove kao rasuti teret. Pre McLeanovog uvođenja kontejnera, moglo bi potrajati čak tri nedelje za istovar i utovar svakog broda. Poređenja radi, današnji ogromni kontejnerski brodovi mogu da se istovare i utovare u roku od 24 sata.

Pored toga, korišćenje kontejnera za transport omogućilo je da se teret transportuje i prenosi između drumskog, železničkog i pomorskog.

McLean’s Sea-Land Corporation je veoma brzo rasla nakon što je dokazao vrednost kontejnerskog transporta. Prodao je svoj deo kompanije 1969. za 160 miliona dolara. SeaLand je sada deo Maerska, najveće kontejnerske linije na svetu.

Meklin je umro 2001. u 87. godini. Smatra se jednom od najvažnijih ličnosti u istoriji transporta.

Međutim, Ideal X nije „živeo srećno do kraja života“. Brod je kupila bugarska brodarska kompanija 1959. godine i plovio je još pet godina pod imenom Elemir. 1964. godine brod je pretrpeo ozbiljnu štetu u oluji i kasnije te godine je prodat u staro gvožđe.

Uticaj transportnih kontejnera na globalnu trgovinu

Godine 1968. Međunarodna organizacija za standardizaciju standardizovala je kontejner za otpremu na dimenzije od 20 stopa u dužinu, 8 stopa u visinu i 8 stopa u širinu. (Sada postoje i kontejneri od 40 stopa, 45 stopa i 53 stope.) Brodovi su potpuno redizajnirani oko dimenzija kontejnera koje su trebali da nose. Troškovi transporta su naglo pali, što je dovelo do proizvodnje robe u drugim zemljama i na drugim kontinentima koja je zatim otpremljena kontejnerima do svojih odredišta. Od tada, luke, železničke mreže, brodovi, kamioni i druga oprema su redizajnirani kako bi efikasnije i efikasnije pomerali kontejnere.

Prema The Economist-u, „pomorski kontejner je bio više pokretač globalizacije nego svi trgovinski sporazumi u proteklih 50 godina zajedno“.

Kontejnerski brodovi izgrađeni u poslednjih nekoliko godina mogu da prevezu preko 20.000 TEU (ekvivalentnih jedinica dvadeset stopa) transportnih kontejnera (i više). Trenutno postoji preko 20 miliona brodskih kontejnera koji putuju između zemalja širom sveta. Stručnjaci procenjuju da je preko 90% artikala kupljenih u celom svetu prevezeno unutar transportnog kontejnera.

To je zajedničko nasleđe Malkoma Meklina i broda Ideal X.

izvor&foto: freightwaves.com

Pročitajte i...