Koncentracija ugljen-dioksida dostigla je najviši nivo u više od pola veka

Čak ni globalna epidemija korone nije mogla da zaustavi porast ugljen-dioksida. Novi izveštaj tvrdi da je nivo CO2 u našem jedinstvenom staništu dostigao najviši nivo u poslednje 63 godine.

Naučnici sa Instituta za okeanografiju Scripps i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) kažu da je nivo koncentracije ugljen-dioksida dostigao najviši nivo od 1958. godine, kada je uspostavljen NOAA i počeo da meri zagađenje ugljen-dioksidom. Indeks sada iznosi 419 delova na milion, što je uporedivo sa pre više od 4 miliona godina, kada je prosečna globalna temperatura bila za oko 13 stepeni toplija, a nivo mora 23 metra viši nego danas.

Naučnici su upozorili da ako se ne preduzme nijedna mera, nivo ugljen-dioksida se povećava iz dana u dan. Kao rezultat, zemljište će se zagrejati, a stopa poplava će se povećati.

Najvažniji faktor u kontroli atmosferskog ugljen-dioksida je oslobađanje fosilnih goriva“, rekao je Ralf Kiling, geohemičar sa Scripps Instituta za okeanografiju, za NOAA. „Na kraju, potrebna su nam veća i održivija ograničenja od ograničenja Covid-19 2020. godine.“

Svake godine u Zemljinu atmosferu emitujemo oko 40 milijardi tona ugljen-dioksida“, upozorava Peter Tenes, naučnik NOAA. „Ako želimo da sprečimo katastrofu klimatskih promena, naš prvi prioritet mora biti smanjenje zagađenja ugljen-dioksidom na nulu što je pre moguće.“

Prošlo je više od pet godina od Pariskog sporazuma. Zemlje su se prošle godine suočile sa većim pritiskom da ispune svoje obaveze za smanjenje emisije staklenih gasova. Kao najveći proizvođač ugljen-dioksida, Kina je obećala da će prestati da emituje nekontrolisano zagađenje do 2060. Sjedinjene Države sa predsednikom Džo Bajdenom najavile su da će program trajati do 2050. Međutim, još uvek nisu preduzeti veći koraci za smanjenje koncentracija CO2 u atmosferi Zemlje.

Pročitajte i...