Koliko traje punjenje električnog automobila?

Veličina baterije i veličina punjača utiču na vreme punjenja električnog vozila (EV). Potrebno vreme za punjenje električnog vozila (EV) zavisi od veličine baterije vozila i brzine tačke punjenja. Jednostavna formula snage baterije (kWh) podeljena sa brzinom tačke punjenja (kW) jednaka je vremenu punjenja (sati / minute).

Snaga baterije (kWh) / brzina tačke punjenja (kW) = vreme punjenja (sati / minute)

Na primer, ako električni automobil ima bateriju od 40kWh, a brzina tačke punjenja je 11kW, trebalo bi mu četiri sata i 21 minut da se potpuno napuni. Realnost je takva da većina vozača neće voziti svoje automobile dok se baterija potpuno ne isprazni, pa će ovo biti maksimalno vreme punjenja.

Takođe, mnogi vozači električnih automobila takođe će se dopunjavati na kraći period, što opet smanjuje vreme punjenja. Pored toga, mnoge moderne stanice za punjenje koje se nalaze na putu sada imaju brze punjače koji mogu napuniti automobil u vremenu potrebnom za ispijanjem kafe.

Vredno je zapamtiti što je veća baterija, potrebno je više energije (punjenja). Većoj bateriji uvek će trebati više vremena nego manjoj, pa to uvek treba uzeti u obzir prilikom putovanja.

Vozači električnih automobila naići će na različite tačke punjenja koje nude različite brzine punjenja. Na primer, kućni punjači su mnogo sporiji na oko 3,5 kW, a za bateriju od 40 kW  bi trebalo 12 sati i 21 minut.

Suprotno tome, ako se koristi brzi punjač od 150 kW, to bi smanjilo vreme punjenja na samo 24 minuta za potpuno punjenje. Neke benzinske stanice sada imaju super brze jednosmerne punjače koji se pune brzinom od 350kW. To bi smanjilo vreme punjenja na samo osam minuta.

Ovo pokazuje i jednostavnost punjenja preko noći kod kuće i pogodnost bržeg punjenja kada ste na putu. Takođe razbija sve mitove o tome da morate satima sedeti na servisu ako imate električni automobil. To jednostavno nije istina.

Takođe se pojavljuje puno novih stanica specifičnih za električne automobile.

izvor: electricdrives.tv

Pročitajte i...