Koje korake menadžeri skladišta mogu preduzeti, kako bi se pravovremeno pripremili za prazničnu sezonu?

Timovi za upravljanje skladištem znaju da su praznici vreme radosti i izazova. Vaši zaposleni će se suočiti sa porastom porudžbina i kraćim rokovima, pa šta možete da uradite da biste se pripremili za sezonu praznika? Isprobajte ove savete da biste stvari držali pod kontrolom, čak i dok problemi globalnog lanca snabdevanja ostaju izazov.

1. Dodajte dopunski prostor za skladištenje inventara

Potražnja potrošača za robom je naglo porasla nakon 2020. godine, što je dovelo do nestašice ponude koja i dalje odlaže isporuke. Drugi faktori trenutno utiču i na globalni lanac snabdevanja, kao što su štrajkovi radnika i zakrčenje luka. Menadžeri skladišta mogu blagovremeno da kupe više proizvoda i da ih skladište kako bi izbegli kašnjenja koja dovode do nezadovoljnih kupaca. Pokušajte da naručite robu ili zalihe osam do 12 nedelja pre početka praznika i procenite koliko će vam trebati da istu otpremite na osnovu prošlogodišnjih evidencija o prodaji u vreme praznika.

2. Razmislite o angažovanju sezonskih radnika

Zaposleni u svakoj industriji osećaju se istro[enim kada rade prekovremeno u sezoni visokog stresa. Sezonski radnici mogu da dopune kapacitete vašeg osoblja sa punim radnim vremenom, kako bi im pomogli da ostanu produktivni, podržavajući njihovo mentalno zdravlje. Možda rade kraće smene i imaju manju satnicu, ali svaki dodatni set ruku za pomoć čini da radnici sa punim radnim vremenom cene svoje profesionalno okruženje. Neki zaposleni na određeno vreme mogu preći na radna mesta sa punim radnim vremenom nakon završetka praznika, udvostručavajući ulaganje u plaćanje za njihovu obuku. Vredi razmisliti da li se vaš tim već bavi nestašicom nakon pandemije.

3. Nabavite neophodnu dodatnu opremu za skladište

Prošireni skladišni prostor i dodatno osoblje će funkcionisati efikasnije sa dodatnom opremom. Razmislite o kupovini ili iznajmljivanju više mašina — poput polovnih viljuškara — da biste uštedeli novac i istovremeno zadovoljili potrebe vašeg skladišta. Sve što vaš tim treba da uradi je da proveri očitavanja kilometraže, lance za podizanje i pohabanost motore pre nego što mašina može da pomogne vašem skladištu da se bezbedno prebaci u maksimalnu proizvodnju.

4. Preuredite skladišne operacije

Razmislite da li je raspored vašeg skladišta optimalan za brze operacije. Da li će biti dovoljno prostora za proširenu grupu zaposlenih da rade bezbedno i produktivno? Preuređenje operativnih stanica može pomoći da stvari budu blagovremene. Radnici bi mogli da imaju manje prostora za prayan hod pešice, kada biraju proizvode i nose ih na stanice za otpremu ili pakovanje. Ako odlučite da preduzmete ovaj koristan korak, ne zaboravite da dodate odgovarajuće oznake kako bi svi znali gde da idu za svojim poslom. Znakovi će takođe stvoriti saobraćajne zone kako bi se sprečile nezgode.

5. Zakažite preventivno održavanje

Skladišne mašine rade skoro svaki dan, ako ne i svaki sat u danu. Najbolje je zakazati preventivno održavanje pre i tokom praznika. Mašine će raditi sa vrhunskom produktivnošću ako sepreduprede manji I nepotrebni problemi. Provera par stvari kao što su transportne trake i motori viljuškara će sprečiti potencijalne kvarove koji ometaju ili zaustavljaju prazničnu proizvodnju.

6. Ugradite softver za upravljanje zasnovan na oblaku

Poslednja stvar sa kojom neko želi da se pozabavi tokom praznične sezone su tehnički problemi koji usporavaju rad. Nastavite sa proizvodnjom i isporukom efikasnije uz softver za upravljanje zasnovan na oblaku. Čak i ako se računari u skladištu pokvare, vaš tim može da održava stvari na pravom putu putem rezervnih kopija u oblaku. Sve što treba da uradite je da uporedite dostupne softverske programe i obučite svoj tim pre nego što primenite program koji obezbeđuje bolju prazničnu sezonu.

7. Odredite mesto za problematične naloge

Čak i ako svi daju sve od sebe, problem sa narudžbinama se i dalje dešavaju. Neko bi mogao da izgubi deo porudžbine i da to ne shvati pre nego što stigne do tima za otpremu. Kada neko uoči porudžbinu sa problemom, trebalo bi da zna gde da je postavi radi pregleda i ispravki. Dodelite jednu lokaciju za ove narudžbine i postavite oznake koje ukazuju na svrhu mesta pregleda. Pregledi i ispravke mogu da se dese brže, izbegavajući preterano zaostajanje u skladištu koje ljude tera da rade prekovremeno.

8. Zapamtite proces vraćanja

Povrati robe uvek prate praznične sezone, pa je najbolje da se pripremite za njih već sada. Svako ko se bavi vraćanjem trebalo bi da bude spreman da upravlja povećanom obradom pošiljaka. Obučite dodatne članove tima kako bi bili spremni da pripreme odvojeno skladište za svoj rad. Članovi tima i kupci biće mnogo srećniji kada steknu utisak o tome da se o povratku razmišlja koliko i o svakodnevnim uobičajenim operacijama.

Pripremite svoje skladište pravovremeno

Nikada nije prerano za menadžere skladišta da se pripreme za prazničnu sezonu. Ove godine razmislite o navedenih koraka kako biste svoj tim učinili što efikasnijim. Preventivno održavanje, preuređivanje i obuka optimizovaće vaše skladište kako biste na najbolji način podržali sve koji su uključeni u vaše poslovanje.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...