Kobalt – krvavi dijamant Konga 21. veka

Sa tehnološkim napretkom 21. veka, kobalt je postao ključni sastojak proizvodnje litijum-jonskih baterija. Korišćen u električnim vozilima (EV) daje im domet i izdržljivost da se takmiče sa svojim kolegom na benzin.

Za baterije, kobalt je ključan za povećanje gustine energije i životnog veka baterije, jer održava slojevitu strukturu stabilnom, s obzirom da se litijum joni reverzibilno pune i izvlače iz katode tokom rada baterije.

Pored toga, kobalt se široko koristi u proizvodnji pametnih telefona i računara za kojima je potražnja eksponencijalno porasla u poslednjoj deceniji i ovi proizvodi su sada deo našeg svakodnevnog života. Demokratska Republika Kongo (DRK) je globalni lider u proizvodnji kobalta i čini više od 50% svetskih rezervi kobalta.

Smatra se da je najbogatija zemlja na svetu, što se tiče prirodnih resursa, međutim, DRK je jedna od najsiromašnijih zemalja u smislu BDP-a po glavi stanovnika na 90. mestu. Procenjuje se da njena neiskorišćena nalazišta sirovih minerala vrede više od 24 triliona dolara. DRK ima istoriju korporacija i vlada koje koriste svoje prirodne resurse za novčanu dobit.

Opasnosti od rudarenja kobalta u DRK-u

Iskopavanje kobalta u DRC-u počelo je pre deceniju u jugoistočnoj provinciji Katanga. Međunarodne rudarske kompanije sve više privlače bakarni pojas DRK-a u južnom delu zemlje. Rudarske kompanije u DRK-u uključuju kako velike, međunarodne rudarske korporacije, tako i kompanije za zanatske i male rudarske kompanije. Ovde se javlja problem, jer je upitno da li se propisi sprovode ili proveravaju kako bi se osiguralo da se kobalt dobija etički. Ovo potencijalno omogućava deci da rutinski rade u ovim rudnicima, često u opasnim uslovima. Dok je rudarstvo na DRK-ovoj listi opasnih aktivnosti za koje je rad dece zabranjen, veći deo vađenja kobalta u DRK-u se obavlja neformalno, gde su nadzor i sprovođenje loši.

A šta je sa velikim kompanijama, koje koriste kobalt u svojoj proizvodnji?

Tesla je 2020. godine planirao da koristi kobalt iz rudarskog giganta Glencore, najvećeg industrijskog dobavljača kobalta na svetu, za izgradnju litijum-jonskih baterija u svojim novim fabrikama. Kobalt će biti nabavljen iz DRK-a, gde Glencore upravlja rudnikom bakra u regionu Katange od 2008. godine.Tesla je branio svoje izvore kobalta u izveštaju kompanije. „Pošto Tesla prepoznaje veće rizike od pitanja ljudskih prava u lancima snabdevanja kobaltom, posebno za dečiji rad u DRK-u, uložili smo značajan napor da uspostavimo procese za uklanjanje ovih rizika iz našeg lanca snabdevanja.“

„Pošto Tesla nema kontrolu nad načinom na koji Glencore nabavlja svoj kobalt, ne mogu sa sigurnošću reći da je etički nabavljan. Ovo je cena koju veliki brendovi kao što su Apple, BMW i Microsoft moraju da plate da bi stalno unapređivali svoje proizvode kako bi zadovoljili sve veću potražnju. To dovodi do ugrožavanja njihovih lanaca snabdevanja“, navodi autor ovog teksta (izvor)

Ko su korisnici od rudarstva kobalta

DRK snabdeva oko 70% svetskog kobalta, međutim, većina njegovih industrijskih rudnika kobalta je u vlasništvu ili finansiraju strane korporacije iz Kine, Australije, Kanade i drugih. Ova dinamika je nesrazmerno favorizovala ove strane sile.

Istaknute rudarske korporacije u DRC-u:

  • African Metals Corp – Kanada
  • Amani Gold- Australija
  • AVZ Minerals Limited- Australija
  • Banro Corporation – Kanada
  • Metorex- Kina
  • MMG Limited- Kina
  • Nzuri Copper Limited- Kina
  • Glencore Xstrata Plc- Švajcarska

Od najistaknutijih rudarskih kompanija u DRK-u, nijedna nije u vlasništvu naroda DRK-a. Pet najvećih izvoznih proizvoda DRC-a su rafinisani bakar, kobalt, nerafinisani bakar, rude bakra i sirova nafta. Ovaj izvoz zajedno predstavlja 92,2% ukupnog izvoza zemlje po vrednosti. Preko 70% državnog budžeta dolazi od rudarstva. Dok ljudi vide vrlo mali ili nikakav profit od iskopavanja svoje zemlje.

Samo 9% stanovništva ima pristup pouzdanoj električnoj energiji, ostali se oslanjaju na drvo, koje uništava šume bogate ugljenikom, ili na dizel generatore, koji su nepouzdani, zagađuju i skupi. Energija na nekim mestima može da košta više nego u prosečnom evropskom gradu. Po dužini svoje železničke mreže, DRK zauzima 116. mesto u svetu. DRK ima oko 40 određenih nacionalnih puteva, ali većina je neasfaltirana, a mnogi su neprohodni zbog zapuštenosti ili još nisu izgrađeni.

Samo da ovo stavimo u perspektivu: DRK je 11. najveća država na svetu i najnaseljenija zvanično frankofona država na svetu. Korupcija je rasprostranjena u DRK-u, ona je na 166. mestu na Indeksu percepcije korupcije. Čini se da se nijednom vladinom telu u zemlji ne može verovati da će ponovo investirati profit od prodaje minerala. To se može videti iz nedostatka infrastrukturnih projekata od strane vlade ili stotina korporacija koje posluju u zemlji.

Načini borbe protiv zavisnosti od kobalta iz DRK-a

Moraju se preduzeti koraci u borbi protiv neetičke prakse nabavke kobalta u DRK. Da li su životi mnoge mlade ranjive dece vredni da vaš električni automobil trči nekoliko dodatnih milja? Ili vek trajanja baterije vašeg pametnog telefona traje duže? Pohlepa, korupcija i materijalizam su razlozi za trenutno stanje lanca snabdevanja električnim vozilima i pametnim telefonima. Državna tela u zemlji i na međunarodnom nivou moraju implementirati nove zakone kako bi ublažili problem.

Primeri kao što su SAD zabrane proizvoda od pamuka i paradajza poreklom iz kineske provincije Sinđijang. Razlog: trenutno kršenje ljudskih prava nad Ujgurima. Ovo pokazuje da se sankcije mogu uvesti kako bi se pokušale nametnuti promene ili zauzeti stav. Od 1. januara 2023. Nemačka je usvojila novi Zakon o lancu snabdevanja koji znači da se nemačke kompanije sada suočavaju sa kaznama do 2% svog globalnog prometa ako ne mogu da pokažu transparentnost ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG) u svom lancu snabdevanjai. Zakon kao što je ovaj, u DRK-u bi mnogo doprineo rešavanju problema prinudnog rada u rudarskoj industriji.

Promena na vrhu lanca snabdevanja preko korporacija bi takođe pomogla. Mnoge kompanije sada traže načine da smanje svoju zavisnost od kobalta. U prošlim godinama, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da Tesla planira da prebaci više električnih automobila na litijum-gvozdene fosfatne (LFP) baterije kako bi prevazišao probleme sa snabdevanjem nikla i kobalta. Tesla je od nedavno potvrdila da skoro polovina svih proizvedenih vozila koristi LFP baterije bez kobalta.

*izvor allthingssupplychain.com (Mickell Lindsay 27. februara 2023); foto: unsplash.com

Pročitajte i...