Kineski Nio planira novu fabriku baterija

Nio planira da izgradi svoju prvu fabriku baterija za proizvodnju sopstvenih baterija za svoja vozila.

Kineski proizvođač električnih vozila nastoji da smanji svoje oslanjanje na CATL (kineskog proizvođača baterija) , u smislu snabdevanja. Fabrika će olakšati Niovu ambiciju da poveća svoje prisustvo na tržištu električnih vozila (EV) u zemlji i inostranstvu. To će im dati veću kontrolu nad njihovim lancem snabdevanja. Sada se istraživanje i razvoj i proizvodnja ključnih aspekata njihovih automobila mogu odvijati u kompaniji bez angažovanja spoljnih saradnika i oslanjanja na druge dobavljače.

Nova fabrika će se nalaziti pored glavnog proizvodnog centra u gradu Hefei, u istočnoj kineskoj provinciji Anhui. Fabrika će imati godišnji kapacitet za proizvodnju 40 gigavat sati (Gwh) baterija, koje mogu da napajaju oko 400.000 jedinica električnih vozila velikog dometa (EV). Smatra se da će ove nove verzije električnih vozila biti isporučene i prodate za evropsko tržište, kao plan proširenja za Nio.

Ono što je najvažnije, Nio je nastojao da dobije veću kontrolu nad baterijama, najskupljom komponentom iz jednog komada, kako bi poboljšao svoju profitabilnost. Predsednik kompanije Nio Vilijam Li je rekao da će „Nio početi da pravi litijum-jonske baterije od 800 volti, koje se brže pune, u drugoj polovini 2024. Ova nova fabrika je korak ka ovom cilju.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...