Kineski CATL nastoji da prikupi 9 milijardi dolara za proširenje proizvodnje

Kineski gigantski akumulator CATL izjavio je da planira prikupljanje sredstava putem inicijalne javne ponude u visini od 58,2 milijarde juana (8,98 milijardi dolara) za finansiranje šest projekata čiji je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta litijum-jonskih baterija.

Ogromno prikupljanje sredstava dolazi jer kompanija iz Ningda – formalno Contemporary Amperek Technology Co Ltd – proširuje kapacitete za proizvodnju baterija širom Kine i Nemačke.

Takođe će se koristiti za izgradnju nekoliko fabrika baterija u provincijama Fujian, Zhejiang i Guangdong u Kini i za povećanje kapitala, navodi se u saopštenju CATL -a. Osim toga, koristiće kapital za razvoj tehnologija baterija za skladišta energije.

Kako globalna automobilska industrija ubrzava transformaciju ka elektrifikaciji, CATL snabdeva baterije električnim vozilima veliki broj proizvođača automobila, uključujući Tesla Inc, Volkswagen AG i Geely. Konkuriše sa japanskom Panasonic-om i južnokorejskom LG Chem-om.

Akcije CATL-a porasle su više od 5% nakon objavljivanja privatnog plasmana. Trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od preko 1,1 triliona juana (169,85 milijardi dolara).

(1 USD = 6,4764 kineskog juana)

izvor&foto: reuters.com

Pročitajte i...