Kineska ograničenja COVID-19 uzrokuju kašnjenja u isporuci novih iPhone 14

Kineska politika nulte tolerancije Covid-a neće se uskoro menjati. Ovo je zauzvrat izazvalo višestruke efekte talasa na Apple-ov lanac snabdevanja.

Novi iPhone 14 je predstavljen 7. septembra, a datum izlaska zakazan je za 31. oktobar. Planovi su zaustavljeni pošto je vodeća fabrika iPhone 14 u Džengdžouu u Kini, glavnog proizvođača telefona kompanije Apple, Foxconn-a, postala žrtva najnovijih ograničenja Covid-19.

To znači da će isporuke biti sporije. Faktoring trenutno radi sa značajno smanjenim kapacitetom. Apple je u kratkom saopštenju za štampu naveo da će kupci koji su unapred naručili novi iPhone 14 telefone, duže vreme čekati da dobiju svoje nove proizvode. Pojačan je aspekt zdravlja radnika kao prioritet broj jedan. U saopštenju za štampu se dalje kaže „Mi blisko sarađujemo sa našim dobavljačima kako bismo se vratili na normalne nivoe proizvodnje, istovremeno osiguravajući zdravlje i bezbednost svakog radnika“.

Sve u svemu, Apple može da zabeleži pad proizvodnje za 30%, i to sa rokovima isporuke od 3-4 nedelje u Sjedinjenim Državama. Ponovna pojava virusa ne bi mogla doći u gorem trenutku za Apple, jer će ova kašnjenja uticati na njihovu prodaju u četvrtom kvartalu. Kako se bliže praznici, sačekaćemo da vidimo Apple-ov sledeći korak.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...