Kia najavljuje napad na vodeću poziciju među e-vozilima

Kia je predstavila skice čak sedam novih modela 100% električnih automobila i svoju poslovnu strategiju za razvoj EV segmenta koja ima za cilj da ih pozicionira u sam vrh liste najvećih svetskih proizvođača.
Otkrivanjem prvih skica 7 budućih potpuno električnih modela, Kia Motors Corporation ponudila je uvid u svoju poslovnu strategiju globalnog električnog vozila (EV). Pojedinosti o Kijinoj strategiji za buduće električne modele predstavio je Kiin predsednik i izvršni direktor Ho Sung Song na događaju u Kiinoj fabrici u južnokorejskom gradu Hvasungu.
Kia planira, kažu, da se vrlo brzo prilagodi potražnji za električnim vozilima i tako zauzme vodeću poziciju na globalnom tržištu. Marka će na globalnom tržištu ponuditi mnoštvo isključivo električnih vozila, dok će istovremeno biti partner kompanijama koje razvijaju infrastrukturu za punjenje širom sveta.
Električni automobili će činiti 25% Kijine svetske prodaje do 2029. godine, a do sada su svoje prvo serijsko električno vozilo Rai EV prodali u preko 100.000 jedinica.
U skladu sa strategijom elektrifikacije Plana S, koja je započeta početkom ove godine, Kia namerava da proširi svoju paletu električnih vozila na 11 modela do 2025. godine. Tokom ovog perioda, Kijin cilj je da postigne 20 odsto tržišnog udela EV u ukupnoj prodaji brenda na naprednim tržištima poput Južne Koreje, Evrope i Severne Amerike. Do 2027. godine na različita tržišta lansiraće 7 isključivo električnih vozila, čije su skice prikazane javnosti.

Prvi model sledeće godine

Prvi od ovih 100% električnih modela trenutno ima kodno ime CV, a biće predstavljen sredinom 2021. godine kao prvi Kijin potpuno električni automobil za različite regione. Takođe će predstaviti novi smer dizajna koji obeležava Kijin prelazak na poslovnu strategiju usredsređenu na električna vozila.
Kia će, takođe, adaptacijom svoje nove E-GMP modularne platforme za električna vozila (Electric-Global Modular Platform), ponuditi vozila prostranosti koja će biti jedna od najvećih u svojoj klasi, i planira da proširi svoju infrastrukturu za punjenje širom sveta, jer ovo vide kao preduslov za veću popularnost EV-a.

izvor@foto: bug.hr; autonet.hr

Pročitajte i...