Kalmar i Nokia proširuju partnerstvo u automatizaciji terminala

Kalmar, deo Cargoteca i Nokia, najavili su da će proširiti svoju stalnu saradnju kako bi pružili nova rešenja za luke i operatore intermodalnih terminala koji žele automatizovati operacije i postići veću produktivnost. Nokia i Kalmar kombinovaće svoju stručnost u komunikaciji i tehnologiji rukovanja teretom u novim zajedničkim ulaganjima na tržište, razvoju integrisanih rešenja i istraživačkoj saradnji.

Jochen Apel, potpredsednik za transport, logistiku i proizvodnju, Nokia Cloud i Network Services, rekao je: „Ovaj poduhvat se nadovezuje na naš postojeći poslovni odnos sa Kalmarom. Nokia sada u savez donosi širok spektar ponuda za digitalizaciju, sa posebnim naglaskom na privatnu bežičnu mrežu, kako bi dodala znanje o tehnologiji rukovanja teretom kompanije Kalmar. Ovaj zajednički pristup obećava značajan dobitak u efikasnosti i produktivnosti za luke i operatore intermodalnih terminala. “

Antti Kaunonen, predsednik kompanije Kalmar Automation Solutions, rekao je: „Lučki i terminalni operateri širom sveta žele da iskoriste povećanje produktivnosti u ponudi automatizacijom rukovanja teretom – a sigurna, pouzdana, širokopojasna povezanost i mala kašnjenja su bitan deo te jednačine. Integrišući naša pionirska rešenja Kalmar sa najnovijom Nokia digitalizacionom inovacijom, možemo pružiti novu generaciju ponuda koje transformišu rad lučkih terminala. “

U prvi od novih programa za saradnju, Nokia i Kalmar će ugraditi privatnu bežičnu mrežu Nokia 4G i 5G, nudeći razvoj za upotrebu sa nosačima, automatskim nosačima za slaganje i portalnim kranovima sa gumenim gumama. To će omogućiti lukama i operaterima terminala da povećaju efikasnost rukovanja kontejnerom i povećaju nivo bezbednosti na lokaciji.

Druga kratkoročna tehnička saradnja fokusiraće se na 5G istraživačke projekte u Finskoj, kao i na izuzetno pouzdano pozicioniranje za sigurno ubrzanje automatizovane opreme za rukovanje teretom.

Kao ključnu komponentu zajedničkog izlaska na tržište i razvoja rešenja, Nokia će pružiti rešenje Nokia Digital Automation Cloud (DAC). Nokia DAC je industrijska platforma za digitalizaciju koja pruža pouzdanu, sigurnu i privatnu bežičnu mrežu visokih performansi sa industrijskim konektorima i mogućnostima računarskog računara na sistemu za nadzor zasnovan na oblaku.

izvor@foto: logistics-manager