Kakva će u budućnosti biti uloga ChatGPT-a u lancu snabdevanja

Ogromna popularnost OpenAI-ovog ChatGPT-a je vruća tema od početka godine. Diskusije o pozitivnim i negativnim stranama se već dugo vode, ali je teško pronaći nespekulativne argumente koje idu u prilog ChatGPT-u u lancu snabdevanja.

ChatGPT se može koristiti za kreiranje sadržaja, poboljšanje pisanja, kreiranje koda i još mnogo toga. Neki se čak pitaju da li bi AI chatbot mogao zameniti programere ili pisce i kakav ima potencijal da revolucioniše različite grane industrije.

Načini na koji se ChatGPT može usvojiti u lancu snabdevanja

Prediktivna analitika – Softver, može se koristiti za analizu podataka iz različitih izvora kao što su porudžbine kupaca, rasporedi proizvodnje i nivoi zaliha, kako bi se napravila predviđanja o budućoj potražnji i ponudi. Na taj način može pomoći kompanijama da optimizuju svoje procese u lancu snabdevanja, smanje otpad i povećaju efikasnost.

Korisnička služba – ChatGPT se može koristiti za pružanje personalizovane korisničke usluge potrošačima tako što će odgovarati na njihova pitanja o dostupnosti proizvoda, vremenu isporuke i opcijama isporuke. Od sada, kontaktiranje može biti dugotrajan i stresan proces, ChatGPT bi ponudio efikasniji način da preduzeće pomogne svojim klijentima.

Upravljanje zalihama – ChatGPT se može koristiti za praćenje nivoa zaliha u realnom vremenu i predviđanje kada će određeni proizvodi ostati bez zaliha. Ovo bi moglo pomoći kompanijama da izbegnu prevelike zalihe, što može dovesti do gubitka prodaje i povećanja troškova.

Nabavka – ChatGPT se može koristiti za automatizaciju procesa nabavke analizom podataka o učinku dobavljača, kvalitetu proizvoda i cenama. Na taj način može pomoći kompanijama da donesu bolje odluke o kupovini i pregovaraju o boljim poslovima sa dobavljačima.

Generisanjem dokumenata – uz pomoć ChatGPT-a, kompanije sada mogu lakše kreirati ugovore i čuvati informacije dobro dokumentovanim. Ovo bi, u stvari trebalo biti korišćenje režima velikog jezika (LLM) AI, i bi bilo od velike koristi za mala i srednja preduzeća koja nemaju sredstava da prenesu ovaj aspekt svog poslovanja trećoj strani.

Budućnost

Za ChatGPT i mnoge druge AI softvere, budućnost je svetla i obećavajuća. Zbog kontinuiranog uspeha ChatGPT-a, veliki igrači u tehnološkoj industriji posmatraju sve veće tržište AI chat robota. U januaru ove godine, Microsoft je potvrdio ulaganje od 10 milijardi dolara u OpenAI. Ovo je usledilo nakon početnih 3 milijarde dolara. Google, jedan od najvećih Microsoftovih konkurenata, takođe je razvio sopstveni AI chatbot, Bard. Objavljen je u martu 2023. za ograničen broj korisnika u Sjedinjenim Državama i Britaniji.

Mogućnost za ulaganje postoji za kontinuirano poboljšanje AI. Predviđanja kažu da će se u bliskoj budućnosti tehnologija poboljšati do tačke u kojoj će usvajanje u globalni lanac snabdevanja postati neizbežno. Konkurentski nagon tehnoloških kompanija da proizvedu najbolji proizvod koji će kapitalizovati na tržištu u njegovoj novoj fazi je primamljiv predlog. Finansijska podrška koju smo već videli je izjava o namerama.

Nedostaci

Trenutno postoje sumnje i zabrinutosti oko implementacije chatbot-a. Ove nedelje je Italija postala prva zapadna zemlja koja je blokirala ChatGPT. Italijanska uprava za zaštitu podataka saopštila je da postoji zabrinutost za privatnost u vezi sa ovim modelom. Regulator je rekao da će zabraniti i istražiti OpenAI „sa trenutnim efektom“. OpenAI će morati da manevriše oko različitih zakona i propisa u zemljama u kojima žele da rade.

Konkretno, EU ima stroge zakone o zaštiti podataka uz donošenje propisa o usklađenosti sa GDPR-om koji su stupili na snagu 2018. godine. Italija je prva koja je izrazila zabrinutost, dok irska komisija za zaštitu podataka prati italijansko regulatorno telo kako bi shvatila osnovu za njihovo djelovanje i „koordiniraće se sa svim telima EU za zaštitu podataka“ u vezi sa zabranom.

Da bi se poboljšao ChatGPT, akumuliraju se veliki podaci, međutim, zabrinutost izaziva aspekt mašinskog učenja AI. Regulativa će morati da deluje brzo jer smo trenutno u nepoznatim vodama, u smislu da je veštačka inteligencija lako dostupna masama. To može da promeni način na koji se ponašamo u poslovnom i svakodnevnom životu. Negativnosti ne treba precenjivati jer se pozitivne strane ove tehnologije mogu potceniti.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.dom

Pročitajte i...