Kako vam jezičke veštine mogu pomoći da bolje razumete trendove u lancu snabdevanja

Jedna studija lanca snabdevanja hranom, otkrila je da svaki treći američki poslodavac, koji zavisi od poznavanja stranog jezika, prijavljuje jaz zbog jezičkih veština. Pored toga, svaki četvrti poslodavac i SAD-a izgubio je posao zbog nedostatka znanja stranih jezika.

Koje osnovne veštine treba da ima stručnjak za lanac snabdevanja?

– Znanje o informacionoj tehnologiji i automatizaciji

– IT veštine

– Duboko razumevanje rasta i dinamike tržišta

– Veštine upravljanja projektima

– Liderske sposobnosti

Naravno, znanje stranog jezika nije ni blizu ovim kompetencijama. Pa ipak, presudno je za uspešnu logističku karijeru.

Lekcija je jednostavna – poznavanje barem jednog stranog jezika može vam pomoći da proširite svoju stručnost i izgradite elastičan lanac snabdevanja, uglavnom zato što vam omogućava da pratite svetske trendove u lancu snabdevanja.

Pa da pogledamo.

Pročitajte i analizirajte resurse na jeziku njihovog porekla

Iako je engleski međunarodni jezik logistike, ne znači da su sve publikacije napisane na ovom jeziku.

Na primer, postoje sjajne studije o upravljanju lancem snabdevanja u digitalnoj eri na francuskom, bez napomena na engleskom. Svakako ćete negde moći da pronađete pomenute studije na engleskom, ali samo čitanje na francuskom pomoći će vam da razumete trendove automatizacije koje se opisuju.


Ista je situacija sa publikacijama i drugim resursima na drugim stranim jezicima – morate znati jezik njihov porekla da biste analizirali trendove o kojima razgovaraju, posebno ako planirate da proširite svoj lanac snabdevanja u inostranstvu.

Komunicirajte sa uticajnim kompanijama na njihovom maternjem jeziku

Glavne uticajne struje nalaze se na čelu svake industrije, a logistika i lanac snabdevanja nisu izuzetak. Uticajni ljudi uvek informišu svoje sledbenike o najnovijim trendovima i mogu vam dati mnoge dragocene resurse da biste saznali više.

Zašto engleski jezik nije dovoljan za komunikaciju sa uticajnim osobama?

Razmotrimo sledeću pretpostavku: da li je dobar potez u obraćanju influenseru, ako započnete razgovor na njegovom maternjem jeziku? Odgovor je više nego jasan, naročito ako želite da ostavite dobar prvi utisak.

Dobra vest je da ne morate potpuno da savladate strani jezik da biste razgovarali sa uticajnim ljudima industrije lanca snabdevanja. Na primer, ako je prvi jezik influensera španski, možete da naučite nekoliko osnovnih reči i fraza da biste započeli razgovor. Ovo znanje je dovoljno da se predstavite, spomenete gde radite i postavite prava pitanja.

Sigurno će vam trebati dublje znanje jezika da biste čitali i analizirali publikacije i resurse u lancu snabdevanja, jer su pisani poslovnim „težim“ jezikom. Međutim, konverzacijski nivo razgovora stranim jezikom dovoljan je za više nego značajnu interakciju u industriji.

Interakcija sa drugim profesionalcima iz industrije na društvenim mrežama

Veliki deo praćenja trendova lanca snabdevanja čini komunikacija sa kolegama iz industrije u zajedničkim tematskim grupama na društvenim mrežama. Na LinkedIn-u postoji puno zajednica koje govore o trendovima lanca snabdevanja, a nisu sve na engleskom.

Znanje stranog jezika može vam dobro doći ako pokušavate da proširite svoj lanac snabdevanja na strana tržišta i tražite trendove koji tamo vladaju. Razgovor sa stručnjacima sa ovih tržišta putem društvenih mreža može vam pomoći da bolje razumete ove trendove, ali bolje je znati jezik ovog tržišta jer morate da razumete lokalnu terminologiju.

Uopšteno govoreći, znanje stranih jezika može vam pomoći da dobijete posao u lancu snabdevanja u inostranstvu. Ovde poznavanje trendova na lokalnom tržištu nije dovoljno – morate da savladate sve procese koji stoje iza lokalnog lanca snabdevanja, što je vrlo teško učiniti ako ne znate jezik na tržištu.

Sve je na Vama

Da li je apsolutno neophodno znati strani jezik da bi se razumeli trenutni trendovi u lancu snabdevanja? To nije vitalna potreba, ali iznenadili biste se koliko vam znanje stranog jezika može pomoći da dublje razumete određene koncepte.

Najbolji deo je taj što ne morate čekati i gubiti vreme dok ne savladate strani jezik – osnovno znanje je dovoljno da započnete sa proučavanjem trendova. Naravno, za neke publikacije i resurse biće vam potrebno znanje o složenijim pojmovima, ali to je stvar iskustva i kontinuirane prakse. Ako nastavite neprestano da radite na svojim jezičkim veštinama, začas ćete moći da istražite resurse na nivou stručnjaka.

  • izvor: Ryan Pell sa allthingssupplichain.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...