Kako registrovati kombi prepravljen u kampera?

U Srbiji za registraciju kombija prepravljenog u kamper postoje dva načina.

Prvi je jeftiniji, ali zahteva malo više cimanja i ograničeni ste sa mogućnostima oko prepravke, a to je da pre tehničkog pregleda i registracije sve povadite iz vozila, odvezete ga na tehnički kao teretno vozilo i nakon toga, kada prođete, sve opet vratite. To vam je ujedno i jeftiniji način, jer će vam registracija biti značajno niža, ali pitanje je koliko je takav način zapravo i legalan. Ovde ne možete možda da radite nek vidnije prepravke na vozilu, a to je stavljanje kamperskog prozora ili neke vidne spoljne prepravke. Ono što je super, ovo je najbolja opcija za sve koji žele da samostalno preurede svoje vozilo i ne plate neku firmu za to (objasnićemo malo kasnije). Ono što je u ovoj opciji najveće cimanje jeste to da se kompletan kamper rasklopi, pa ponovo sve vrati na mesto i ponavljamo još jednom, moramo se ograditi od toga koliko je i da li je ovo dozvoljen način. Čak smo se raspitivali kod saobračajnih policajaca i nailazili na različita mišljenja.  

Od nekih saobraćajnih inženjera smo saznali da po zakonu ovako ne bi smeli da vozite, mada na terenu i nije takva praksa pa vas neće puno cimati za to. Po nama je logično da je takvo vozilo sigurnije u saobraćaju, jer je unutra sve pričvršćeno, nego bilo koje drugo kombi vozilo koje radi selidbe ili dostavu i roba mu unutra šeta. Svakako ako želite ovakvu opciju raspitajte se, kako bi bili sigurniji. Mi smo ovako vozili prvih nekoliko meseci i situacija na granicama je takva da smo prolazili kao kamper, nismo išli na teretni prelaz, a čak su nas i naši policajci zaustavljali i nisu nam pravili problem. Logika i zdrav razum nam govori da ako su pričvršćene stvari, nemate nekih spoljnih diskutabilnih prepravki i niste dodavali samostalno sedišta za sedenje u teretni deo vozila, nema šta da bude problematično.

Čuli smo da su i drugi koji su teretno vozilo prepravili imali slična iskustva, dok su oni koji su to uradili od putničkog i povadili sedišta, pa napravili kamper bili u problemu, a neki čak morali i da plate kaznu. 

Druga i ona zanimljivija opcija registracije je ta da vozilo atestirate i preregisrujete ga kao vozilo za stanovanje. U tom slučaju mu je registracija kao za putničko kombi vozilo i zapravo se vodi kao putničko vozilo u saobraćajnoj, a uz sebe morate imati uverenje o ispitivanju. 

Ono što vam je potrebno da biste uopšte i otišli na atest je sledeće: 

Odobrenje od proizvođača da vozilo smete da prepravite. Za sada znamo da Fiat pravi problem i ovo neće da izda, neki proizvođači zahtevaju da kamper uradite po njihovim pravilima, a recimo Citroen nema nikakve specijalne zahteve. U jednom danu pošaljete zahtev za potvrdu, uplatite 4.000 dinara i već naredni dan vam pošalji potvrdu. Kada dobijete to uverenje treba vam još jedan papir. 

Potrebna vam je potvrda o prepravci vozila i opis šta je na njemu sve rađeno od firme koja radi prepravku vozila. Čuli smo da ovo može izdati i automehaničarska radnja. U nekim slučajevima smo čuli da se traži projekat, ali sve zavisi od nivoa prepravki koje ste izvršili.

Sa ta dva papira idete u neki ispitni centar u AMSS gde oni pregledaju vozilo, slikaju ga i eventualno zahtevaju neke izmene. Cena za potvrdu koju AMSS na kraju izda je oko 12.000 dinara. 

Ono što sigurno znamo da, ako ubacujete dodatna mesta za sedenje postoji posebna procedura, potvrda koju izdaje serfitikovani varioc koji je postavio ta sedišta, prozor na mestu gde su sedišta i još niz stvari koje je potrebno ispoštovati. Ako je potrebno da se vozi više od 3 osobe onda nije na odmet razmotriti putničko vozilo koje bi se prepravilo u kamper. Savetujemo vam da se raspitate u najbližem ispitnom centru auto moto saveza, jer će vam oni najbolje objasniti proceduru, spram vaših zahteva.

Ako nemate neke rizične prepravke po bezbednost saobraćaja onda ne bi trebalo da bude neka previše zahtevna procedura. Bitno im je da sve bude dobro pričvršćeno, da imate na vratima na ormarićima neki od sistema za zaključavanje, da ne ispadnu stvari i da imate potvrdu od proizvođača solarnih panela (ako se tako snabdevate strujom) da isti ne remeta rad ostalih uređaja i elektronike u vozilu, tačnije radi se o pravilniku R10 o elektromagnetnoj kompatibilnosti. Kažu da ovaj pravilnik treba da se ukine, pa i to proverite pre prepravke.

Nakon što vam izdaju potvrdu o atestu, tu nije završena procedura. Sa tim idete na tehnički pregled, pa kada prođete isti jedan popunjen izveštaj predajete u AMSS-u i nakon par dana dobijate konačno uverenje o ispitivanju sa kojim možete da registrujete vozilo. 

Registracija putnčkog vozila je nekada višestruko skuplja, pa pre kupovine kombija gledajte da ne bude Fiat i vodite računa i o kubikaži i godištu. Ako je vozilo starije tu postoji popust prilikom registracije. Na primer za teretno vozilo koje je 2002. godište i ima 2.800 kubika registracija je oko 30.000 dinara, a kada se prepravi u putničko odnosno kamper registracija je oko 50.000 dinara. Novija vozila iste kubikaže su još skuplja, pa se raspitajte pre nego što se upustite u tu priču oko cena koje vas očekuju. 

Ceo ovaj proces nije uopšte toliko komplikovan kao što smo mislili, a zavisi od toga šta je rađeno na kombiju i zato se pre nego što krenete raspitajte oko svega u auto moto savezu.

Ovim putem se zahvaljujemo portalu jeftinoputuj.com na ustupljenom materijalu

Pročitajte i...