Kako lanci snabdevanja u rudarskoj industriji rade u nesigurnim vremenima

Rudarska industrija je industrija koja upravljanje rizikom čini svojim prioritetom, a sve u lancima snabdevanja pokretano je naprednim planiranjem i strateškim pristupom. Međutim, čak i u tako dobro pripremljenoj industrijskoj grani globalne ekonomije postoji čvrsta međuzavisnost od spoljnih faktora. Lanci snabdevanja u rudarstvu oslanjaju se na mnoge kolebljive faktore koji su (ili su se bar pokazali u novije vreme) podložni nepredvidivim ekonomskim uslovima.

Kako su nedavni događaji promenili način funkcionisanja rudarskih lanaca snabdevanja?

Efikasan transport, radna snaga i drugi lanci snabdevanja nezamenljivi su delovi rudarske industrije i pandemija je uticala na sve ove aspekte. Još jedna stvar koju treba imati na umu da je vrednost rudnika veoma velika u smislu udela na tržištu. Dakle, ako je nekoliko rudnika bakra zatvoreno, to može predstavljati veliki deo svetske proizvodnje. U suštini, ovo u velikoj meri utiče na lance snabdevanja gde je bakar tražen. Upravo to se dogodilo tokom pandemije. Tokom aprila došlo je do pada proizvodnje u rudnicima bakra. Većina rudnika bakra u Južnoj Americi zatvorena je zbog karantinskih mera ili zato što su radnici imali pozitivan test na COVID-19.

Stručnjaci lanca snabdevanja kažu da je rudarska industrija jača nego što se čini u pogledu upravljanja krizama i upravljanja rizikom. Prema statistikama, bilo bi potrebno više od 6 meseci strogih zaključavanja da bi se zaista pogodila industrija. Ono zbog čega bi rudarstvo i svaka druga industrija trenutno trebalo da brinu je potražnja na tržištu i ponašanje kupaca, koje na kraju neće biti isto kao pre pandemije. Nepredvidiva priroda krize najizazovniji je deo čak i za tako organizovanu industriju kao što je rudarstvo.

Na kraju, rudarske kompanije bi se sada trebale usredsrediti na elastičnost i fleksibilnost lanca snabdevanja i prilagoditi se novim načinima funkcionisanja. Iako mnoge kompanije pokušavaju da smanje troškove, korišćenje pouzdanog partnera u lancu snabdevanja može tranziciju učiniti što glatkijom.

izvor@foto: supplychainbrief