Kako je pop grupa A-ha bila ključna u vođenju revolucije električnih automobila u Norveškoj?

Norveška sada prednjači u svetu u prodaji električnih vozila (EV) i koristi čistu održivu energiju da ih pokreće.

Oni malo stariji će se setiti pop benda A-ha iz 80-ih, ali malo njih će znati da su oni bili ključni u vođenju revolucije električnih automobila u svojoj matičnoj zemlji Norveškoj.

Zemlja sada prednjači u svetu po prodaji električnih automobila. Na primer, u novembru 2021. električna vozila (EV) činila su 77 odsto svih automobila prodatih u zemlji.

Instrumentalna promena u prelasku na električna vozila počela je kada su pevač grupe A-ha, Morten Harket, i Frederik Hauge, šef norveške ekološke grupe Bellona, uvezli konvertovanu električnu Fiat Pandu iz Švajcarske 1988. godine i krenuli na drumski put.

Dvojac je vozio automobil unaokolo, uglavnom u norveškoj prestonici Oslu, odbijajući da plati putarinu i nepropisno se parkirao da bi dobio kazne kako bi istakao prednosti električnih vozila. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su vlasti zaplenile automobil i prodale ga na aukciji da pokriju kazne.

Hauge je kupio auto nazad, a potez nezakonitog parkiranja i izbegavanja putarine se nastavio. Ogromna medijska pažnja koja je okruživala vratolomije kasnije je navela vlasti da prihvate ideju čiste vožnje.

Krajem 1990-ih i početkom ovog veka dodato je više podsticaja za podsticanje korišćenja električnih automobila, uključujući izuzetak od putarine, besplatno parkiranje, besplatna putovanja trajektom… Kada je u pitanju kupovina električnih vozila, zemlja je takođe ponudila oslobađanje od PDV-a i poreza na kupovinu.

Odgovor je bio spor u početku, ali je dobio na snazi tokom prve decenije ovog veka, posebno kada su se Nissan i Mitsubishi ponudili pristupačnije električne automobile. Zajedno sa poboljšanom tehnologijom i dostupnim većim električnim vozilima pogodnim za porodičnu upotrebu, prodaja je počela da raste.

Sada Norveška prednjači u svetu po prodaji električnih vozila. Takođe se čini da će dostići svoj cilj zabrane prodaje automobila na fosilna goriva i lakih komercijalnih vozila do 2025. To je najmanje pet godina ranije od većine zemalja širom sveta.

Ono što je još impresivnije je da se sve ovo dogodilo u zemlji koja je veliki proizvođač nafte i gasa. Uprkos tome, većina domaće energije u zemlji dolazi iz obnovljivih hidroelektrana. To pokazuje da napredno razmišljanje može dovesti i do čistije vožnje i do održive energije. To je model od koga bi veliki deo sveta mogao da uči.

Danas su mnogi veliki globalni proizvođači električnih automobila osnovani u Norveškoj, uključujući Teslu, koji je nedavno otvorio svoje punjače za sva električna vozila u zemlji, a nedavno su kineski proizvođači NIO i Xpeng pokrenuli svoje poslovanje u zemlji.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...