Kako će geopolitička klima uticati na lanac snabdevanja mikročipovima

Vrednost industrije mikročipova za globalnu ekonomiju je gotovo nemerljiva zbog činjenice da olakšava druge ključne industrije koje savremeno društvo veoma ceni. Industrije kao što su: računarstvo, telekomunikacije, vojska, komunalne usluge, zdravstvena zaštita, energija i transport zahtevaju čipove za proizvodnju proizvoda koji direktno i indirektno koriste svakodnevnom životu svakog od nas.

Zašto su mikročipovi toliko važni

Zavisnost od mikročipova stečena je tokom pandemije. Zbog pandemije proizvodnja mikročipa je bila ozbiljno pogođena. Zatvaranje fabrika, logistički izazovi i povećana potražnja za elektronskim uređajima zategli su lanac snabdevanja, što je pogoršalo postojeće geopolitičke tenzije. Ovo je stvorilo nedostatak čipova koji i danas osećamo. Nestašica je prvobitno počela zbog kašnjenja proizvodnje uzrokovanog zatvaranjem fabrika zbog pojave COVID-19. Istovremeno, rad na daljinu je povećao potražnju za poboljšanom telekomunikacijom, stvarajući pritisak na lanac snabdevanja.

Trgovinske tenzije SAD i Kine

Tekući trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine imao je dubok uticaj na lanac snabdevanja mikročipovima. Podsetimo.  Najpre su SAD uvele trgovinsku tarifu od 25% na uvoz iz Kine 2018. godine. To je učinjeno zato što SAD veruju da kineska vlada nije sprovodila svoje zakone o intelektualnoj svojini (IP), što je dovelo do zloupotrebe i eksploatatorskog ponašanja kineskih korporacija. Iz ovih nekonvencionalnih praksi, SAD veruju da Kina koristi prikupljene informacije da poboljša svoju vojnu opremu.

Nova administracija SAD-a, nasledila je prethodne tarife i otišla je korak dalje sa stavljanjem na crnu listu američkog Ministarstva trgovine (DoC) i nametanjem ograničenja određenim kineskim tehnološkim kompanijama. Jedna od tih kompanija je Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), jedan od najvećih proizvođača poluprovodnika u Aziji. Nemogućnost nabavke delova iz SAD za proizvodnju malih čipova imala je značajne posledice za lanac snabdevanja. Nekoliko kompanija, uključujući Huawei Technologies Co., očekivalo je takve akcije i počelo je da pravi zalihe čipova još 2019. godine. To je uticalo na protok kritičnih komponenti, opreme i tehnologije potrebnih za proizvodnju mikročipova, kao i na pristup tržištu za proizvođače čipova.

Kina je uzvratila time što nije dozvolila Micronu, jednoj od najvećih tehnoloških kompanija u SAD, da trguje sa kineskim tehnološkim korporacijama. Kineska administracija za sajber bezbednost saopštila je da Micron nije uspeo da izvrši reviziju bezbednosti i zabranio operaterima ključne domaće infrastrukture da kupuju Micronove proizvode. Nisu pruženi detalji o tome koji su rizici otkriveni, niti na koje će proizvode Micron uticati.

Savremeni hladni rat

Vlade širom sveta su sprovele izvozne kontrole i sankcije na različite zemlje, kompanije i tehnologije, utičući na proizvodnju i trgovinu mikročipova. Ove mere mogu ograničiti pristup osnovnim materijalima, opremi i stručnosti, što dovodi do kašnjenja i prekida lanca snabdevanja.

Slično hladnom ratu 20. veka, dve najveće globalne sile današnjice pokušavaju da povećaju svoje napore meke moći da utiču na manje nacije da se usklade sa njihovom ideologijom. Holandska vlada je uvela nova pravila za ograničavanje izvoza određene napredne poluprovodničke opreme, pozivajući se na zabrinutost nacionalne bezbednosti. Veruje se da je postojao pritisak iz Sjedinjenih Država da se ograniči prodaja visokotehnoloških komponenti Kini. Zakon će stupiti na snagu 1. septembra 2023. i zahtevaće od kompanija koje proizvode naprednu opremu za proizvodnju čipova da dobiju licencu pre nego što je izvoze.

Drugi primer je američki Stejt department koji sarađuje sa Vladom Paname na istraživanju mogućnosti za rast i diversifikaciju globalnog ekosistema poluprovodnika kroz Međunarodni fond za tehnološku bezbednost i inovacije.

Micron se suočava sa problemima u radu u Kini. Micron je najavio da će proširiti svoj globalni lanac snabdevanja postavljanjem nove proizvodne lokacije u Indiji. Objekat će služiti globalnim kupcima, kao i indijskom tržištu. Ovo se dešava u trenutku kada je indijski premijer  posetio SAD kako bi razgovarao o mogućnostima zajedničkog razvoja i koprodukcije sa američkim predsednikom.

Kina je prozvala australijsku vladu da je blokirala ponudu kompanije povezane s Kinom da poveća svoje vlasništvo nad dobavljačem retkih metala. To je bio drugi sučaj, u poslednje vreme, da je australijska vlada blokirala kineska ulaganja olova u njihovu mineralnu industriju. Australija je ranije rekla da će postati selektivnija o tome kome dozvoljava da ulaže u svoju kritičnu industriju minerala, jer su zabrinuti zbog stvaranja monopola.

Uloga Tajvana

Taivan je značajan igrač u industriji poluprovodnika, a sve tenzije između Tajvana i Kine mogu uticati na lanac snabdevanja mikročipovima. Kina gleda na Tajvan kao na deo svoje teritorije i povremeno je pokušavala da uspostavi kontrolu nad ostrvom. Takva geopolitička nestabilnost stvara neizvesnost u lancu snabdevanja i ometa ulaganja u tajvanski sektor poluprovodnika. TSMC je najveći proizvođač poluprovodničkih čipova sa sedištem u Tajvanu. Kompanija proizvodi oko 90% čipova visokih performansi širom sveta. Ona kontroliše preko 50% globalnog tržišta livnica poluprovodnika u smislu prihoda.

SAD veruju da će, ako Kina bude uspešna u okupaciji Tajvana, veoma poželjni mikročipovi koje TSMC proizvodi biti korišćeni za dalje jačanje kineske vojske. Zbog toga SAD dodatno povećavaju svoje prisustvo u Južnom kineskom moru. Vlada Filipina je nedavno odobrila pristup SAD da koriste njihove vojne baze. Sa ovom strategijom stvaranja vojne barijere od Japana do Filipina, SAD se nadaju da će pojačano vojno prisustvo na Pacifiku odvratiti bilo kakvu akciju iz Kine prema Tajvanu.

Bilo kako bilo, mnoge od ekonomski razvijenih zemalja su napravile ili su u procesu povećanja svog domaćeg lanca snabdevanja mikročipovima. U aprilu ove godine objavljen je Evropski zakon o čipovima, a sve sa ciljem da se podstakne evropski tehnološki suverenitet, konkurentnost, otpornost i doprinese digitalnoj i zelenoj tranziciji.

Nastavićemo da pratimo ovu zanimljivu temu.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...