Kako bi vodonik u prahu mogao biti izvor energije budućnosti?

Istraživači sa Univerziteta Deakin u Australiji uspeli su da skladište vodonik u obliku praha, što ga čini lakšim i bezbednijim za transport.

Vodonik se može vratiti u gasovito stanje u bilo kom trenutku, jednostavnim zagrevanjem praha. Ovo otkriće moglo bi da revolucioniše čitavu industriju i otvori nove perspektive razvoja za takozvanu čistu energiju.

Ovaj novi proces je prikazan u časopisu Materials Today. A pošto podrazumeva odvajanje, skladištenje i transport ogromnih količina gasa bezbedno i bez otpada, ova tehnika bi mogla biti posebno interesantna za industriju vodonika.

Istraživači su uspeli da razviju originalnu i novu tehniku za odvajanje i skladištenje gasova.

Da bi to postigli, koristili su prah bor nitrida, koji ima veoma visok kapacitet apsorpcije.

Tokom procesa, ovaj prah se stavlja u mlin koji sadrži male kuglice od nerđajućeg čelika. Sudar ovih kuglica sa prahom i zidom komore tada pokreće mehanohemijsku reakciju koja postepeno dovodi do apsorpcije gasa prahom. Ova metoda ne zahteva jake hemikalije i ne stvara nikakve nusproizvode.

Kada se jednom apsorbuje u ovaj materijal, gas se može lako i bezbedno transportovati. Prašak se zatim može zagrejati u vakuumu da bi se oslobodio gas u savršeno nepromenjenom obliku.

U teoriji, takav proces omogućava skladištenje vodonika (ili drugih gasova) bilo gde i njegovo korišćenje po potrebi. Za sada je uspeh ove metode dokazan samo u laboratorijskim uslovima. Sledeći korak će biti da se to potvrdi u industriji kako bi se razvile praktične primene.

Trenutni metod skladištenja vodonika uključuje korišćenje rezervoara pod visokim pritiskom ili hlađenje gasa do njegovog tečnog oblika. Međutim, ove metode uključuju relativno opasne procese i hemikalije.

izvor&foto: topteknews.net

Pročitajte i...