Kako bi promena položaja EV baterija mogla da poveća domet vozila?

Britanski startup Pejdž-Roberts(Page-Roberts) predstavio je koncept električnog vozila (EV) koji obećava povećanje dometa od 30%, naročito premeštanjem baterije vertikalno u sredinu kabine vozila.

Obično su baterije u električnim vozilima postavljene ispod poda u sredini automobila. Pejdž-Roberts je proučavao šta bi se dogodilo ako bi baterije bile postavljene vertikalno, između dva reda sedišta postavljenih unazad, okrenuti jedan prema drugom.

Ispostavilo se da je ovaj raspored mnogo kompaktniji nego inače, ni na koji način ne menja međuosovinsko rastojanje automobila.

Kao rezultat, ovo čini automobil lakšim, uglađenijim i nudi do 30% veći domet. Štaviše, proizvodni troškovi mogli bi biti i do 36% niži.

Prema timovima Pejdž-Robertsa, trenutno pozicioniranje EV baterija šteti automobilima koji su preveliki, preteški i imaju aerodinamičke neefikasnosti.

Svi ovi elementi doprinose prekomernoj potrošnji energije.

Rešenje postavljanja baterije vertikalno, direktno (ali diskretno) u putničku kabinu, tako bi uštedelo prostor i težinu (sa 35 kg na 75 kg) i na kraju značajno povećalo domet vozila. Do danas, međutim, nijedan proizvođač automobila nije napravio ovaj izbor.

Pokrenut 2019. godine, Pejdž-Robertsa je startup koji radi na raznim rešenjima za povećanje efikasnosti električnih vozila.

izvor: carsifu.my

foto: tnbarg.com

Pročitajte i...