Jedinstveni kontejner nosi snažnu poruku na putu širom sveta

Umetnica Jeannine Platz pretvara kontejnere u luci Hamburg u umetnička dela koja imaju za cilj da prosledi važan simbol solidarnosti koji povezuje sve nas u ovom teškom vremenu pandemije Covid-19.
Jeannine Platz bila su potrebna četiri dana da transformiše crveni kontejner od 40 stopa u pravo umetničko delo impresivnih dimenzija 12 × 2,5 metra. Pokrila je neobičan umetnički materijal sa pogledom na luku Hamburg. Kontejner prekriven pejzažom nalazi se na putu od maja ove godine i očekuje se da će u roku od godinu dana posetiti gotovo sve kontinente, obaveštava Hamburg Süd, koji je sliku naručio.
Kompanija je poslala ovaj jedinstveni kontejner na istočnu obalu Južne Amerike – u Santos u Brazilu. Odatle će se uputiti severno do istočne obale SAD-a. Zatim će nastaviti svoj put kroz Panamski kanal do Perua ili Čilea, odakle će otići do Oklanda na Novom Zelandu, do Sidneja i potom do Azije.
Tamo će kontejner započeti povratno putovanje, preko Sueskog kanala do Hamburga, gde će stići u 2021. godini.
Simbol solidarnosti

Zajednički projekat slikara i Hamburg Süd, je rezultirao jedinstvenim kontejnerom, i ima za cilj da simbolizuje solidarnost u teškom vremenu pandemije.

Zbog koronavirusa, gotovo sve granice na ovom svetu bile su po prvi put zatvorene. Interkontinentalni vazdušni saobraćaj se u velikoj meri zaustavio. Zbog toga je more isto kao i nekada: to je jedina veza između kontinenata za ljude koji razmenjuju ideje i posluju “, rekla je Jeannine Platz.

Putovanje kontejnera tako postaje simbol prevazilaženja zatvorenih granica između kontinenata i zemalja. Sam kontejner je simbol globalne solidarnosti uprkos rastućem nacionalnom izolacionizmu u svetu. Ova solidarnost izražena je citatom pomoraca koji je postavljen na drugi spoljni zid kontejnera: Uronite prst u more i u kontaktu ste sa celim svetom “, dodaje Platz.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...