Japanske firme udružuju snage da grade električne i autonomne brodove

Kansai Electric Power Co i e5 Lab Inc postigli su dogovor o poslovnom partnerstvu za razvoj i promociju čistih električnih brodova „Water Urban Mobility“ (u daljem tekstu EV) u oblasti zaliva Kansai (Japan).
Poslednjih godina, japanska brodska industrija suočava se sa problemima poput uklanjanja emisija gasova iz brodova koje izazivaju efekat staklene bašte i nedostatka kvalifikovanih pomoraca. Stoga je razvoj EV tehnologije i autonomnih navigacionih sistema za plovila imperativ. Takođe se očekuju razna razna kretanja u pripremi za izložbu u Osaki / Kansaiu 2025. godine.
e5 će biti odgovoran za planiranje i razvoj EV sledeće generacije koji poboljšava udobnost smanjenjem buke i vibracija usled elektrifikacije, poboljšava upotrebljivost čineći više mogućnosti prevoza i stvara zabavne prostore izuzetno fleksibilnom arhitekturom i dizajnom enterijera koji zadovoljavaju potrebe kupaca. KEPCO će razviti „Dvosmerni bežični sistem punjenja / pražnjenja“ za akumulatore velikog kapaciteta koji će se instalirati na EV. Ovo će biti prvi slučaj u Japanu ako bude uspešno instaliran.
Ovaj sistem za punjenje/pražnjenje povezuje akumulacione baterije na strani plovila i uređaje za punjenje/pražnjenje na obali za kontrolu električne energije. Očekuje se da će se koristiti za upravljanje energijom objekata u blizini obale i mere GP.
U budućnosti, projekat ima za cilj da lokalnim samoupravama i korporacijama predloži i proda nove usluge mobilnosti koristeći EV tehnologiju i sisteme punjenja/pražnjenja. Obe kompanije će ubrzati razvoj i širenje EV i doprineti održivom upravljanju japanskom brodskom industrijom i ostvarenju dekarbonizovanog društva.

izvor: fathom.world

Pročitajte i...