Japan: Zeleni fond od 5,6 milijardi dolara za kupovinu brodova na tečni prirodni gas

U skladu sa japanskim ciljem, za dostizanje neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine, japanska kompanija Anchor Ship Partners, sa sedištem u Tokiju, gigant u oblasti finansija u brodarstvu, pokrenuće značajan fond za pomoć u naporima za dekarbonizaciju u sektoru pomorskog brodarstva.

Kompanija će lansiracti približno 600 milijardi jena (5,65 milijardi dolara) već ovog meseca kako bi pomogle naporima za dekarbonizaciju u sektoru brodarstva. Fond će kupiti nove gorivo efikasne prevoznike tečnog prirodnog gasa, u zakup dobavljačima logistike kao što su Nippon Yusen, Mitsui O.S.K Lines i Kawasaki Kisen.

Donošenjem veće količine LNG-a u Japan, Anchor Ship se nada da će podstaći elektrane i druga postrojenja da pređu, sa alternativnih goriva sa većim udelom ugljenika kao što su ugalj i nafta, na LNG. I sami brodovi će saobraćati na LNG. Japanska vlada želi da poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji energije i smanji emisije u logističkom sektoru, kao deo svog cilja do 2050. godine. Oni takođe žele da smanje emisije ugljen-dioksida u pomorskom brodarstvu za 86%.

izvor: allthingssupplychain.com;

foto: pixabay.com

Pročitajte i...