Jaguar Land Rover prevoziće se i železnicom do Kopra

Iz slovenačne luke Koper, pre par dana stigla je vest da je u luku stigao prvi voz natovaren automobilima Jaguar Land Rover (JLR), što predstavlja nastavak uspešne međusobne saradnje. Saradnja luke Koper i poznatog  proizvođača automobila traje od 2017. godine, kada je partnerska fabrika JLP iz Graca započela proizvodnju. Godinu dana kasnije, otvorena je fabrika u Nitri u Slovačkoj, tako da se broj vozila izvezenih na prekookeanska tržišta postepeno povećavao. Pored postojećeg kamionskog prevoza do Kopra, uveden je i željeznički saobraćaj iz udaljenije Nitre. Proizvođač automobila se odlučio za logističku rutu preko Kopra zbog svog dobrog iskustva u oblasti pretovara automobila višeg cenovnog razreda i redovnih brodskih linija koje se protežu dalje duž Mediterana i Dalekog istoka. Izvesne količine putuju u Kinu sa RO-RO transportom jednom nedeljno, dok je istočni Mediteran – uglavnom Grčka, Egipat, Izrael, Turska i Kipar – povezan sa Koprom nekoliko puta nedeljno. Kao i drugi proizvođači automobila, JLR proširuje asortiman električnih vozila, tako da je od strane luke Koper još na početku saradnje ponuđena upotreba električnih punjača, koji su i ugrađeni u garažnoj zgradi.

Propusnost automobila u Luci Koper u prva tri meseca ove godine dostigla je 162.722 komada ili 4 procenta manje nego u istom periodu prošle godine, a investicije se nastavljaju punom parom.

Ove godine su završene dve važne investicije namenjene pretovaru automobila, što je za nas strateška grupa proizvoda: nova grupa železničkih pruga i novi RO-RO transport. Takođe se nastavlja izgradnja dodatne garažne zgrade za 6.000 automobila. Drago nam je da su proizvođači prepoznali trud koji ulažemo kako u infrastrukturu tako i u procese i na taj način idemo u korak sa najvažnijim evropskim lukama “, rekao je Metod Podkrižnik, član uprave Luke Koper, po dolasku prvih 200 automobila železnicom.

Prema specijalizovanim medijima Automotive Logistics – FVL, koji svake godine objavljuje listu najvećih evropskih automobilskih luka, Koper je prošle godine napredovao za dva mesta i dostigao ukupno sedmo mesto, dok na Mediteranu ostaje na trećem mestu.

izvor&foto: luka-kp.si

Pročitajte i...