Izdanje digitalnog kontejnera sa opcijom blockchain

Nova platforma pod nazivom „Nemačke luke“ nudiće digitalno izdanje za uvozne kontejnere sa opcijom blockchain.

Nemački IT provajderi i stručnjaci za sisteme lučkih zajednica DAKOSY AG i dbh Logistics IT AG najavili su da će do kraja 2021. godine prve špediterske kompanije i špediteri biti povezani novom platformom za puštanje uvoznih kontejnera pod nazivom „Nemačke luke“.

Platforma će pokriti luke Hamburg, Bremerhaven, Bremen i Vilhelmshaven i ponuditi više opcija za proces objavljivanja, pružajući korisnicima izbor u tehnologiji i procesima.

„DAKOSY i dbh sada po prvi put svojim korisnicima omogućavaju blockchain tehnologiju“, saopštile su kompanije. „Pogodnost i praktičnost Blockchaina za proces objavljivanja već je potvrđena u okviru IHATEC-ovog istraživačkog projekta ROboB. Još jedan podsticaj za brzu implementaciju ovog projekta je visok nivo interesovanja prevoznika za digitalizaciju procesa objavljivanja.”

Kompanije nude laku tranziciju za prevoznike, špeditere, transportne kompanije i terminale. “Naše rešenje za proces digitalizovanog oslobađanja zasnovano je na postojećim platformama i procesima koje već uveliko koriste zainteresovane strane u nemačkim lukama”, rekao je Dirk Gladiator iz kompanije DAKOSY. Aplikacija će biti dostupna u sistemima lučke zajednice Hamburg i Bremen. U Hamburgu će ovo biti integrisano u platformu za uvozne poruke (IMP) i u lukama Bremen/Bremerhaven i Vilhelmshaven, kao deo Platforme za poslovnu integraciju (BIP).

“Paralelno sa dokazanim IMP i BIP platformama, gradimo okvir za blockchain kako bismo ga učinili dostupnim kao hibridna alternativa u sledećem koraku. Već pripremamo fazu testiranja”, rekao je Holger Hubner, iz dbh-a, dodajući da će digitalizovani proces ispuniti sve zahteve za sigurnost i proveru identiteta.

Trenutno se informacije o narudžbinama za otpuštanje uglavnom razmenjuju i potvrđuju između brodskih linija, špeditera i njihovih pružalaca usluga prevoza putem faksa, e-pošte ili telefona. “Ručni proces izaziva mnogo dodatnog posla za sve, jer igrači moraju da se uključe u bilateralni dijalog za svaki pojedinačni kontejner kako bi organizovali ovlašćenja i ispraznili povrat kontejnera”, slažu se Hubner i Gladiator.

„Korišćenjem uspostavljenih IMP i BIP platformi i opcionalnim dodavanjem blockchaina, sada su ispunjeni strogi zahtevi za autorizaciju pristupa i sigurne IT procese. Puštanje je osetljiv proces, jer nalog za puštanje daje vlasniku pravo da oslobodi kontejner koji često sadrži robu značajne vrednosti “, navode kompanije u zaključku.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...