Izazovi poslovne digitalizacije – AI u optimizacija planiranja transporta

Digitalna tehnologija je poslednjih godina ubrzanim tempom je promenila, redizajnirala i ubrzala način poslovanja, obrazovanja, zabave, javnog sektora, kao i drugih društvenih segmenata.

Digitalizacija premešta ogromnu većinu poslovnih procesa u virtualnu arenu. Činjenica je da digitalizovane kompanije i novi koncepti organizacionog funkcionisanja stvaraju našu novu stvarnost i da na taj način preduzeće povećava brzinu odgovora na tržišne zahteve. Digitalna strategija je sastavni deo savremene poslovne strategije.

Veštačka inteligencija u optimizaciji planiranja transporta

Rešenje za mala i srednja preduzeća mora biti sistem upravljanja transportom ili TMS za digitalizaciju transportnih operacija od prihvatanja i planiranja narudžbina do izvršenja i fakturisanja.

Modul za planiranje transporta treba da nudi upotrebu elemenata veštačke inteligencije (AI) u optimizaciji transportnih ruta, smanjujući na taj način broj kilometara po jedinici prevezenog tereta.

Kako funkcioniše optimizacija?

Kompanije koriste veštačku inteligenciju (AI) da bi uštedele između 10 i 25% na optimizaciji poslovnih procesa. Tokom procesa pripreme plana sistem treba da uzima u obzir informacije o:

  1. lokaciji (utovar i istovar),
  2. putarini,
  3. kapacitetu,
  4. ograničenja brzine za različite vrste vozila,
  5. zastoja(radova) na putevima,
  6. vrste vozila,
  7. pakovanja (količina, težina, zapremina, ADR),
  8. vremenski razlika,
  9. vozača (kvalifikacije),
  10. kapaciteta vozila.

Optimizacija transportnih ruta ne samo da donosi velike uštede, već donosi transparentnost poslovanja i poboljšava kvalitet pružene usluge. Implementacijom nekog od sistema poslovne digitalizacije eliminišu su nepotrebni troškovi a uticaj ljudske greške je sveden na minimum.

izvor: Trendovi u poslovanju; Ekonomija: teorija i praksa

foto: blogs.sap

Pročitajte i...