Iz Facebook-a obećavaju da će se boriti protiv klimatskih dezinformacija, ciljajući nulti lanac snabdevanja do 2030. godine

Tehnički gigant objavio je planove za novi Klimatski naučni informativni centar, za koji se obavezao da će dostići nultu emisiju u svom lancu vrednosti do 2030. godine.
Nakon višegodišnjih kritika zbog svog udela u širenju klimatskih dezinformacija, Facebook je najavio planove za novi virtuelni Klimatski naučni informativni centar kojim će povezati svoje korisnike sa najnovijim naučnim informacijama o klimi.
Informativni centar o klimatskim naukama pokreće se, za početak, u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj i okupljaće stvarne resurse vodećih svetskih klimatskih organizacija, uključujući Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC), Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu (NOAA) i Met Office, naveli su iz Facebook-a.

Klimatske promene su stvarne. Nauka je nedvosmislena i potreba za delovanjem iz dana u dan postaje sve hitnija. Kao globalna kompanija koja svakog meseca povezuje više od tri milijarde ljudi kroz naše aplikacije, shvatamo odgovornost koju Facebook ima i želimo da napravimo stvarnu razliku.”

Facebook se tokom leta našao na udaru klimatskih grupa, poslanika i ekologa zbog rupe u procesu provere činjenica koja je konzervativnim grupama omogućila uspešnu kampanju za odbacivanje ‘lažnih’ upozorenja na objavama koje su naučni stručnjaci označili kao dezinformaciju o klimi.
Kompanija je najavila pokretanje namenskog klimatskog prostora na svojoj lokaciji pre par nedelja, pošto je najavila novi plan da se do 2030. godine postigne neto nula emisija iz svog lanca snabdevanja, uključujući dobavljače, putovanje zaposlenih i službena putovanja.
Iz kampanije su ujedno istakli da će ovaj novi cilj postići kroz saradnju sa dobavljačima, podržavajući razvoj novih tehnologija za uklanjanje ugljenika i čineći svoje objekte što efikasnijim.
Kompanija je takođe rekla da će ove godine postići neto nultu emisiju tokom svog globalnog poslovanja smanjujući apsolutne emisije kupovinom obnovljive energije i drugim inicijativama. Potvrdili su da su na putu da postignu smanjenje emisije od 75 odsto u odnosu na osnovnu liniju za 2017. godinu.
Nova opredeljenja kompanije da postigne neto nultu emisiju u lancu snabdevanja do 2030. godine poklapaju se sa onima iz konkurentske kompanije Apple, koja se obavezala da će u istom vremenskom okviru prošlog meseca dostići neto nultu emisiju.
Najave dolaze i nakon što je Google otkrio da je već eliminisao celokupno nasleđe ugljenika nadoknađivanjem i planirao je da radi sa energijom u potpunosti bez ugljenika do 2030. godine. Microsoft se na sličan način obavezao da će biti „negativan na ugljenik“ do 2030. godine i da će aktivno uklanjati sav ugljenik, koji je firma istorijski ispuštala iz svog poslovanja.
U pozitivan znak za svoje stalne napore na dekarbonizaciji, Microsoft je objavio da je pilot projekat za procenu efikasnosti podvodnih data centara otkrio da su oni osam puta pouzdaniji od kopnenih data centara, dok istovremeno dovodi do smanjenih energetskih, zemljišnih i infrastrukturnih zahteva.
25-mesečni test data centra, smeštenog 117 stopa duboko na morskom dnu u blizini Orknejskih ostrva u Škotskoj pokazao je da „podvodni data centri mogu dobro da funkcionišu na onome što kopneni data centri smatraju nepouzdanom mrežom, što znači da nam u budućnosti možda neće trebati mnogo infrastrukture za centre podataka “, naveli su iz kompanije.

izvor: businessgreen.com
Image by Thomas Ulrich from Pixabayq