Isporuke Teslinih vozila naglo pale nakon zatvaranja u Kini

Zbog blokada u Kini koje su dovele do zatvaranja jedne od Teslinih ključnih fabrika, podaci o isporuci ove kompanije opali su kvartalno po prvi put u više od dve godine.

Za pad isporuke vozila, kompanija takođe okrivljuje prekide u lancu snabdevanja i druge izazove povezane sa otvaranjem dve nove fabrike.

Poznati proizvođač električnih vozila isporučio je preko 254.000 vozila u poslednja tri meseca, što je pad sa preko 310.000 u prethodnom tromesečju. Najveća fabrika kompanije u Šangaju bila je prinuđena na privremeno zatvaranje zbog ograničenja izazvanih Covidom-19, što je ozbiljno uticalo na proizvodnju. Postavljanje novih fabrika u Nemačkoj i Teksasu takođe je izazvalo glavobolju Elona Maska. Prošlog meseca, Tesla je izvestio da ima „previše zaposlenih u mnogim oblastima“, što je izazvalo dodatnu zabrinutost, i što je značilo da su stotine zaposlenih otpušteni.

Prema AlixPartners LLP, poremećaji u lancu snabdevanja i njihovi efekti doveli su do toga da mnogi proizvođači vozila rade manje efikasno. Uprkos tome, Tesla bi trebalo da poveća svoju prodaju u SAD u narednim mesecima, a jun ove godine „bio je mesec najveće proizvodnje vozila u Teslinoj istoriji“ prema podacima ove kompanije. Potražnja kupaca je i dalje jaka, ali zabrinutost oko globalne ekonomije i talasnih efekata naprezanja u lancu snabdevanja ostaje prisutna.

*foto: unsplash; izvor: allthingssupplaychain

Pročitajte i...