IRU: Projekat autonomnog vozila napreduje

Prva stručna radionica za projekat AWARD, finansiran u okviru programa EU Horizon 2020, okupila je ovog meseca više od 90 učesnika. Operateri transporta, proizvođači vozila i regulatori razgovarali su o potrebama i zahtevima korisnika za četiri različita korisnička scenarija projekta.

Projekt logističkih operacija i demonstracija All Weather Autonomous Real (AWARD) ima za cilj da ubrza primenu povezanih i automatizovanih rešenja za teretni transport širom Evrope.

Projektom će se testirati operacije u lošim vremenskim uslovima, kako u zatvorenim područjima, tako i u mešovitom saobraćaju, kako bi se procenila bezbednost i efikasnost automatizovanih komercijalnih teretnih operacija.

Kao ključni član projektnog konzorcijuma, IRU je vodeća u identifikovanju tržišnih prilika, definisanju novih poslovnih modela i analizi regulatornih okvira. Ova tri područja biće od suštinskog značaja za raspoređivanje teških vozila bez vozača i interesa operatora flote. Projekat će se nastaviti do 2023. godine.

*Ovaj projekat je dobio sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020 Evropske unije u okviru sporazuma o dodeljivanju grantova.