Inteligentni podaci o gumama omogućavaju sigurnije, predvidljivije i efikasnije performanse autonomnog vozila

Kompanija Goodyear Tire & Rubber Company i Gatik (Gatik AI, Inc.), lider u autonomnoj B2B logistici srednje milje, najavili su širenje prve, uspešne integracije tehnologije inteligencije za gume u sistem autonomne vožnje.

Gatikova autonomna flota, koja se sastoji od kamiona sa sandukom klase 3–7, napravila je značajan napredak u poboljšanju bezbednosti, tačnosti i ukupnih performansi autonomnih vozila (AV). Opremanje pneumatika Goodyear Endurance RSA za flotu sa Goodyear SightLine tehnologijom, sveobuhvatnim rešenjem za obaveštavanje pneumatika kompanije, omogućava Gatiku da unapredi bezbednost i ukupnu tačnost svojih efikasnih operacija voznog parka, istovremeno poboljšavajući vreme isporuke i pouzdanost. Ove godine, Gatik planira da implementira inteligentno rešenje za gume u značajan deo svoje autonomne flote širom SAD i Kanade.

„Budući da je jedina kontaktna tačka vozila sa putem, guma može da igra ključnu ulogu u omogućavanju da vozilo reaguje kao što bi to uradio vozač“, rekao je Chris Helsel, viši potpredsednik, globalni operativni i glavni tehnološki direktor, Goodyear. „Gatik revolucioniše autonomni tehnološki prostor, a pružanjem uvida u realnom vremenu putem inteligentnih podataka o gumama, možemo podržati Gatikov sistem autonomne vožnje da postane još bezbedniji, pouzdaniji i efikasniji.”

Kroz opsežna testiranja na putu u širokom spektru izazovnih scenarija vožnje u stvarnom svetu, podaci o pneumaticima u vezi sa stanjem na putu i ​​zdravljem guma pomogli su Gatiku da unapredi svoje AV kontrolere sa uvidom u preciznu krutost pri skretanju i kočenju, otpor kotrljanja i opterećenje pneumatika. Ovi podaci, koji se prenose između Goodyear SightLine tehnologije i Gatik-ovog sistema autonomne vožnje putem povratne sprege u realnom vremenu, omogućili su Gatiku da donese brojna poboljšanja performansi, uključujući mogućnost brzog i bezbednog prilagođavanja različitim uslovima na putu, čak i kada masa ili nosivost kamiona varira u zavisnosti od isporuke.

„Revolucionarna integracija Goodyear SightLine tehnologije u Gatik-ovu autonomnu flotu je prva u industriji. Podaci u realnom vremenu izvedeni iz inteligentne tehnologije pneumatika ne samo da poboljšavaju bezbednost i predvidljivost naših autonomnih vozila, već nam takođe omogućavaju da održimo visok nivo efikasnosti, pouzdanosti i vremena isporuke tokom naših operacija“, rekao je Gautam Narang, izvršni direktor Gatika. „Naše partnerstvo sa Goodyear-om je još jedan korak u unapređenju Gatik-ovog liderstva u autonomnoj tehnologiji, naglašavajući našu posvećenost obezbeđivanju da se prave prednosti B2B logistike srednje milje iznesu na tržište.“

Kompanije su se udružile kako bi sprovele tekuće, rigorozno testiranje na Goodyear’s San Angelo, Teksas, Proving Grounds. Kroz ovu saradnju, Gatik je u mogućnosti da osigura da su svoja autonomna vozila opsežno testirana u bezbednom okruženju zatvorene staze za uobičajene i neuobičajene putne scenarije, uključujući semafore, putne znakove, manevre izbegavanja, uska skretanja, izbegavanje sudara, precizno zadržavanje trake i minimalni rizik zaustavnog puta.

Goodyear i Gatik imaju buduće planove da ugrade Goodyear-ovo napredno rešenje za prediktivno praćenje stanja na putu u Gatikov sistem autonomne vožnje. Ova integracija će omogućiti Gatiku da strateški planira svoje operacije, obezbeđujući konzistentan i pouzdan protok robe za Gatikovu raznoliku bazu kupaca, koja obuhvata najveće domaće prehrambene proizvode, trgovce na malo, distributere, platforme za e-trgovinu i CPG kompanije.

izvor&foto: fleet.ie

Pročitajte i...