Ingka grupa značajno smanjila prehrambeni otpad u Ikeinim restoranima

Ingka grupa, holding kompanija koja kontroliše ogromnu većinu Ikea prodavnica, otkrila je da je smanjila bacanje hrane za 54 odsto, na svojim Ikea lokacijama.

To znači više od 20 miliona ušteđenih obroka i 36.000 tona ugljen-dioksida, koji je izbegnut.

Grupa, koja priprema i servira hranu za više od 560 miliona ljudi godišnje, rekla je da je preko 20.000 radnika u restoranskom sektoru švedskog giganta nameštaja koristilo AI tehnologiju u svojim svakodnevnim rutinama kako bi stekli dublje razumevanje šta se odbacuje i zašto, koja im je pomagala da spreče i smanje bacanje hrane u kuhinjama.

Ingka Grupa je prvi put dostigla cilj smanjenja od 50 procenata u kombinovanoj proizvodnji otpada od hrane na kraju 2021. godine, pre svega zato što oko trećina kompletne hrane proizvedene i ubrane širom sveta odlazi u otpad, stvarajući time između 8-10 procenata globalne emisije gasa sa efektom staklene bašte. Ikea je saopštila da zna da mora da se pozabavi ovim izazovom kao glavni globalni prodavac hrane.

Cilj, postavljen 2017. godine, kao deo Ikeine ambicije da do 2030. godine postane cirkularni i klimatski pozitivan, Ingka Grupa je prvi put postigla krajem 2021. godine – 9 godina ispred ciljnog datuma koji su postavile Ujedinjene nacije.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...