INEOS Automotive predstavlja INEOS Fusilier sa dva pogonska agregata

INEOS Automotive je predstavio svoje potpuno novo 4×4 vozilo, INEOS Fusilier, nakon usvajanja linije modela sa nultom emisijom iz maja 2022. godine.

Novo vozilo cnudi terenske performanse svetske klase, bez kompromisa u odnosu na performanse na putu, i nudi opcije sa nultom i niskom emisijom.

Predstavljen u Londonu, od strane Ser Jim Ratcliffa, potvrđeno je da je, pored prethodno najavljenog potpuno električnog pogonskog sklopa (BEV), u razvoju i električni proširivač opsega niske emisije kako bi se osiguralo da INEOS Fusilier ispunjava najširi spektar globalnih potreba potrošača, istovremeno gurajući se prema dekarbonizacija. Opcija za proširenje dometa se sastoji od malog benzinskog motora koji pokreće generator za održavanje nivoa napunjenosti baterije kada nije dostupno eksterno punjenje. Potvrda detalja o alternativnom pogonu i termina lansiranja očekuje se do jeseni 2024. godine.

Sir Jim Ratcliffe, predsednik INEOS-a, kaže; „Dok smo razvijali ovo vozilo, brzo smo zaključili da nam je potrebna kombinacija tehnologija pogonskih agregata, da bismo krenuli ka dekarbonizaciji, ali i dalje da pravimo automobile koje potrošači žele da voze. BEV su savršeni za određene namene: kraća putovanja i gradske isporuke, ali industrija i vlade moraju da imaju realna očekivanja u vezi sa drugim tehnologijama koje mogu pomoći da se ubrza neophodan tempo promena. To je razlog zašto nudimo dodatni pogonski sklop za Fusilier, onaj koji dramatično smanjuje emisiju štetnih gasova, ali ima potreban domet i mogućnosti dopunjavanja goriva.”

Razvijen u saradnji sa vodećim dobavljačem automobila u ovoj industriji, Magnom, koji će takođe proizvoditi vozilo u svom pogonu u Gracu, INEOS Fusilier predstavljaće jedinstvenu ponudu za kupce. Nadovezujući se na DNK Grenadira sa modernim pravcem i prepoznatljivim identitetom, novi 4×4 će biti nešto kraći i nešto niži po visini. Biće izgrađen na platformi za skejtbord po meri sa čeličnim cilindrom i podvozjem, i aluminijumskim vratima i zatvaračima.

INEOS se udružio sa Magnom na razvoju karavana Grenadier i pik-apa Kuartermaster. Kao jedan od najvećih svetskih dobavljača automobila i nezavisnih proizvođača ugovora, Magna proizvodi veliki broj konvencionalnih ICE, hibridnih i električnih vozila za različite proizvođače automobila. Deo procesa razvoja za INEOS Fusilier će uključivati rigorozan program testiranja na austrijskoj planini Schockl, u blizini Magninog kompletnog pogona za sklapanje vozila u Gracu.

Linn Calder, izvršni direktor INEOS Automotive, komentariše: „Najava naše treće linije modela je još jedna značajna prekretnica za INEOS Automotive, koja učvršćuje našu nameru kao proizvođača automobila – kao i naša kompletna linija vozila, mi smo ovde na duge staze.“

 Demonstrirajući svoju širu posvećenost budućoj dekarbonizaciji, INEOS Automotive je takođe predstavio demonstrator tehnologije grenadirskih vodoničnih gorivih ćelija na Goodvood festivalu brzine u julu prošle godine. Demonstrator dokazuje da je tehnologija za 4×4 pogon na vodonik sposobna i spremna za proizvodnju, ali infrastruktura punjenja goriva mora biti uspostavljena pre nego što postane komercijalno održiva.

*izvor: fleet.ie

Pročitajte i...