IKEA prelazi na obnovljive izvore energije smanjujući ugljenični otisak

IKEA je saopštila da su njene emisije u 2022. godini pale za 5% u odnosu na prethodnu godinu, čime kompanija ide napred u skladu sa svojim ciljem za 2030. godinu, a to je smanjenje od 15% u odnosu na osnovnu liniju iz 2016. godine.

Da bi se ovo postiglo, IKEA ima cilj da do 2030. godine koristi samo reciklirane ili obnovljive materijale. Ovo uključuje i druge inicijative kao što je korišćenje lepkova za drvo na bazi biologije, nabavke 100% recikliranih materijala za proizvodnju svojih proizvoda. Akcija se proširuje na njihove dobavljače jer žele da koriste i ukupnu obnovljivu energiju kako bi imali održiv lanac snabdevanja.

U protekloj deceniji IKEA je dobijala lošu štampu i optužbe na njih: Earthsight sa sedištem u Velikoj Britaniji optužio je Ikeu da ilegalno nabavlja drvo. Pored toga, kompanija je navodno kupila hiljade hektara šume u Rumuniji, gde se nalaze najveći delovi netaknutih šuma u ​​Evropi.

U principu, IKEA je pokazala da ide u pravom smeru kako bi postala održivija, međutim, samo će vreme pokazati da li će ispuniti svoje ciljeve na kraju decenije smanjenja emisija.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...