IKEA iznajmljuje brodove u cilju prevazilaženja problema snabdevanja kupaca

IKEA se bori sa snabdevanjem svojih britanskih kupaca sa čak 1.000 linija proizvoda, prenosi Independent. Švedski trgovinski gigant priznaje da se suočava sa „tekućim izazovima“ u svom lancu snabdevanja, što rezultira slabom dostupnošću nekih proizvoda. Kako bi se te teškoće umanjile u Velikoj Britaniji i drugim područjima, kompanija kupuje kontejnere, pa čak i iznajmljuje brodove.

Što se tiče borbi za lanac snabdevanja trgovina u Velikoj Britaniji, upućeni izvor je rekao za Independent da su Brexit i Covid-19 pogoršali postojeće izazove u lancu snabdevanja.

Ono što vidimo je savršena oluja pitanja, uključujući poremećaj globalnih trgovinskih tokova i nedostatak vozača, koje su pogoršale pandemija i Brexit.

Reagujući na tvrdnje, portparol kompanije rekao je za Independent:

„Kao i mnogi trgovci na malo, i mi imamo stalne izazove sa našim lancima snabdevanja zbog Covid-19 i nedostatka radne snage, a sve je pogođeno transportom, sirovinama i nabavkom. Osim toga, vidimo sve veću potražnju kupaca jer sve više ljudi provodi više vremena kod kuće. Kao rezultat toga, doživljavamo slabu dostupnost u nekim od naših asortimana, uključujući dušeke.

Usred ovih izazova, IKEA je medijima u SAD -u i Švedskoj potvrdila da kupuje kontejnere, pa čak i iznajmljuje brodove kako bi osigurala svoje zalihe.

Mikael Redin, direktor isporuke IKEA-e, rekao je za švedski dnevnik Svenska Dagbladet da je taj potez motivisan pitanjima poput nesreće u Sueckom kanalu, koja je izazvala velike poremećaje.

Redin je takođe rekao švedskim novinama da su zagušenja luka, velika potražnja i nedostatak sirovina takođe faktori koji utiču na dostupnost linija proizvoda u filijalama prodavnice nameštaja:

„Zagušenje luka u kombinaciji sa istorijski velikom potražnjom stvorilo je neravnotežu na čitavom svetskom tržištu pomorskog transporta. Povrh toga, mora se dodati opšti nedostatak određenih sirovina. Sve u svemu, ovo je nažalost dovelo do ograničenja u današnjem rasponu. “

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...