IBM i Kanada sklapaju pakt o čipovima

Kanada i International Business Machines (IBM) žele da zaključe sporazum o jačanju saradnje u oblasti poluprovodnika. Memorandum o razumevanju (MoU) će nastojati da kapitalizuje napor SAD za ulaganja u poluprovodnike svojim CHIPS Zakonom.

Tehnološki gigant i kompanija na listi Fortune 500, IBM već upravlja velikim postrojenjem za testiranje i pakovanje poluprovodnika u Bromontu, u Kvebeku, koji je manje od sat vremena severno od američke granice. Sporazum će postaviti plan za dalju izgradnju ekosistema mikročipova u regionu, posebno kada je u pitanju razvoj radne snage. Takođe će se obavezati da će razmotriti povećanje uloge Kanade u lancu snabdevanja poluprovodnicima i integraciju sa proizvodnjom u SAD. Ministar industrije Francois-Philippe Champagne sastao se sa IBM-om i drugim kompanijama u sektoru kako bi se zalagao za veća ulaganja.

Održani su razgovori između Amerike, Kanade i Meksika da se mapiraju lanac snabdevanja poluprovodnicima i mogućnosti širom kontinenta, kao i da se ove godine organizuje trilateralni forum sa liderima industrije i predstavnicima vlada. Pošto su dve zemlje već deo Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Ovaj sporazum će nastojati da pomeri monopol na poluprovodnike, koji se drži u Aziji, ka Severnoj Americi.

*foto: unsplash

Pročitajte i...