IAA Transportation 2022: MAN oblikuje promenu

Dekarbonizacija teretnog transporta, digitalizacija logistike i sve veći nedostatak vozača kamiona predstavljaju fundamentalne izazove za transportne kompanije.

MAN Truck & Bus će dati odgovore na ova pitanja na IAA Transportation 2022 i oblikovati promenu: u konvencionalnim proizvodima manja potrošnja, veća privlačnost i udobnost na radnom mestu za vozače kao i još inovativnije digitalne usluge; za budući transport bez CO2 i inteligentno umrežen sa razvojem autonomnih vozila i lansiranjem na tržište čisto električnog kamiona velike serije od 2024. godine, koji će MAN prvi put prikazati u Hanoveru kao sajamsku premijeru.

Sa dnevnim dometom do 800 kilometara i mogućnošću punjenja megavata, novi eTruck neće samo elektrificirati transport na velike udaljenosti, već svojom raznovrsnošću i sve uobičajene segmente transporta koje danas pokrivaju dizel kamioni. Njegova proizvodnja sa konvencionalnim kamionima u serijskoj proizvodnji linija čini prelazak sa dizel na električni posebno fleksibilnim. Zajedno sa sveobuhvatnim savetima o elektromobilnosti i infrastrukturi za punjenje, MAN na taj način znatno olakšava transportnim kompanijama da pređu na emisije bez CO2.

MAN oblikuje transformaciju od dizel kamiona do inteligentnih transportnih rešenja bez CO2

Novi MAN D26 motor i ažuriranje aerodinamike za dodatnih 4 procenta uštede goriva uz više konjskih snaga i obrtnog momenta

Novi paketi opreme Lion S za MAN TGX i TGS su još ekskluzivniji i orijentisani na vozača

Promena ka održivoj, klimatski neutralnoj mobilnosti odvija se sve brže, takođe i posebno u transportnoj industriji. Zato se MAN fokusira na tri megatrenda koja prate promenu na ovogodišnjem IAA komercijalnom vozilu u hali 12, štand C20: nula emisija za drumski transport robe bez CO2, digitalizacija za optimalnu integraciju kamiona u transportne procese i autonomna vožnje za veću bezbednost i efikasnost, ciljano korišćenje oskudnog resursa vozačkog osoblja i inteligentnu kombinaciju različitih načina transporta koja je pogodna za klimu. Ali aktivno oblikovanje ove transformacije takođe znači da ostanete inovativni sa konvencionalnim proizvodima. „Sa još manjom potrošnjom goriva, još većim fokusom na potrebe vozača i korisnim digitalnim uslugama kao što je automatsko plaćanje kamiona na benzinskoj stanici, pojednostavljujemo svakodnevno poslovanje naših kupaca. Svoju proizvodnju činimo fleksibilnijom i gradimo naš budući teški eTruck na proizvodnoj liniji sa konvencionalnim vozilima, tako da možemo proizvoditi elektrificirane ili dizel kamione za naše kupce, u zavisnosti od njihovih želja. Naš novi eTruck će pokriti sve oblasti primene kada proizvodnja počne, bilo za regionalnu distribuciju organskog mleka ili transport zelenog čelika na velike udaljenosti. Pratimo naše klijente u prelasku na e-mobilnost što je bliže moguće na osnovu naše dugogodišnje ekspertize u oblasti e-autobusa i e-kombija, kao i našeg električnog eTGM-a u distributivnom transportu“, kaže Aleksandar Vlaskamp, generalni direktor MAN Truck & Bus, objašnjavajući pristup proizvođača na putu ka održivom klimatski neutralnom transportu.

MAN eTruck

Fokus MAN-ove sajamske prezentacije je skoro serijski prototip novog MAN eTruck-a, koji će početi sa radom sa prvim kupcima od 2024. Posebna tehnička karakteristika pionirskog električnog lava je njegova priprema za buduće punjenje megavata: kapaciteti sa kratkim vremenom punjenja čine električni kamion pogodnim za teške transporte na velike udaljenosti sa dnevnim dometima između 600 i 800 kilometara, a kasnije i do 1000 kilometara. Zajedno sa niskim operativnim troškovima i najboljim energetskim balansom, akumulatorska električna vozila nude najpogodniju tehnologiju za buduće flote komercijalnih vozila bez CO2. U pogledu raznovrsnosti primene i mogućih koncepata karoserije, budući MAN eTruck ni na koji način nije inferioran od današnjeg dizel kamiona: transport rashlađene hrane na velike udaljenosti bez CO2 biće što je moguće manje buke i izduvnih gasova. odlaganje otpada u gradu ili potpuno električni transport materijala do gradilišta.

Nulta emisija: holistički pristup pretvaranju u električnu

Za uspešnu konverziju voznog parka sa dizel na električni, neophodna je holistička analiza potreba kupaca mnogo pre kupovine električnog kamiona. Zbog toga MAN eMobility Consulting, uključuje ne samo savete o vozilu već i razmatranje radnih uslova specifičnih za kupca, kao što su faze rada, uključujući optimizaciju troškova, analizu ruta, optimizaciju voznog parka i nadovezujući se na to, neophodne savete o infrastrukturi za punjenje. Digitalni alati kao što je novi MAN eReadyCheck, koji kupci mogu da koriste od IAA pa nadalje da provere kako se njihove rute isporuke mogu voziti isključivo električno, ili MAN eManager, koji menadžeri voznih parkova mogu da koriste da prate važne informacije o punjenju svih kamioni u floti, pružite podršku ovde. Ovo su deo eSolutions-a koje je MAN Transport Solutions predstavio na sajmu, a koji će takođe predstavljati različite partnere za infrastrukturu za punjenje.

Digitalizacija: korisni pomagači u svakodnevnim transportnim operacijama

U oblasti digitalizacije, MAN pruža pregled već obimnih postojećih digitalnih usluga u IAA i pogled na buduće digitalne usluge. Sa MAN Nov-om, materijal mape za navigaciju se već može ažurirati, a funkcije vožnje kao što su MAN EfficientCruise ili programi vožnje specifični za misiju mogu biti učitani u vozilo preko vazduha.

Rad u radionici se može obaviti brzo i jednostavno sa digitalnim sistemom za upravljanje održavanjem MAN ServiceCare, a onlajn sistem za praćenje efikasnosti MAN Perform pomaže da se osigura da kamion uvek bude štedljiv. Na IAA, MAN takođe po prvi put predstavlja novi sistem digitalnog plaćanja, koji vozačima znatno olakšava posetu benzinskoj stanici, a menadžerima voznih parkova da prate troškove goriva.

Automatizacija: ka autonomnom transportu od čvorišta do čvorišta

Pored pogona bez CO2, autonomna vožnja je ključna poluga za transformaciju u održivi teretni transport. Prednosti: manje nesreća zbog ljudske greške, veća fleksibilnost i efikasnost odvajanjem transportnih procesa od propisanog vremena vožnje i odmora, i smanjenje neprivlačnih zadataka vožnje na velikim udaljenostima u korist zahtevnijih i raznovrsnijih aktivnosti vožnje u gradskom i regionalnom transportu za nekoliko dostupnih drajvera.

U IAA, MAN koristi različite aktuelne praktične projekte da objasni korake kontinuiranog razvoja od autonomne vožnje na zatvorenom terenu do potpuno autonomne vožnje na autoputu između logističkih čvorišta: ANITA projekat razvija autonomnu isporuku i preuzimanje kontejnera u drumsko-železnički pretovarni terminal kooperativnog partnera Deutsche Bahn, preko kojeg bi proces pretovara, a samim tim i klimatski prihvatljiv kombinovani transport, trebalo da značajno poveća performanse. Projekat ATLAS-L4, pak, već radi na konkretnoj implementaciji autonomnih transporta od čvorišta do čvorišta, jer su oni mogući od 2022. godine zbog zakona o autonomnoj vožnji. Krajem 2024. Atlas-L4 će biti prvi kamion koji će autonomno voziti nemačkim autoputem.

Ušteda goriva: do 4% manje potrošnje uz više snage

Sa klasičnim dizel pogonom, MAN donosi novo izdanje motora D26 na IAA. Veliki broj poboljšanja motora znači da univerzalni uređaj za transport na velike udaljenosti, aplikacije za distribuciju za teške uslove i saobraćaj na gradilištu troši do 3 procenta manje goriva od trenutne verzije, koja je već veoma ekonomična – i to uz istovremeno povećanje obrtnog momenta za 50 Nm i dodatak od 10 KS za sve varijante performansi. Dodatne uštede za transport na velike udaljenosti donose nove aerodinamičke mere za MAN TGKS, koje dodatno smanjuju otpor vazduha kada vazduh struji oko vozačeve kabine, i sa proširenjima koja poboljšavaju prelazak strujanja vazduha na prikolicu: Zajedno uz uštedu motora, to znači uštedu goriva do 4% moguću u saobraćaju na daljinu.

Fokus na vozača: nova oprema Individual Lion S

Svež za IAA Transportation 2022, MAN takođe dodaje još više emocija svom postojećem asortimanu proizvoda: ekskluzivna vrhunska oprema Individual Lion S, koja je popularna među vozačima i preduzetnicima i koja je nedavno osvojila Red Dot u Red Dot Design Avard-u, će takođe biti dostupan za MAN TGS seriju od IAA pa nadalje i istovremeno prolazi kroz velike inovacije: poseban dizajn boja sada uključuje i krakove kamere MAN OptiView sistema za zamenu ogledala, sa kojima više nema mrtvih tačaka za vozača u sagledavanju saobraćajne situacije i drugih učesnika u saobraćaju. Novi vizuelni akcenti dodati su tipičnim crvenim elementima dizajna u enterijeru i eksterijeru. Između ostalog, aerodomi na bočnim stranama dugih kabina su naglašeni elementima crne ili crvene boje, a tu je i atraktivan crni paket optike.

Pročitajte i...