Hyundai razvija HODAJUĆI AUTOMOBIL

Hyundai razvija hodajući automobil. U najavi se puno govori o „pomeranju granica“ i oblikovanju „budućnosti“ i tako dalje, ali na kraju se svede na činjenicu da Hyundai razvija HODAJUĆI AUTOMOBIL.
Divizija zadužena za ovaj jednostavno izuzetan i u potpunosti odličan poduhvat je Hyundai „Studio New Horizons“, fokusiran na „ultimativna vozila za mobilnost“. Dr John Suh, Hyundai VP, vodiće novi studio i objašnjava ga još izvrsnije.

Cilj nam je da stvorimo prvo vozilo na svetu transformatorske klase.“ TRANSFORMATORI. To je doslovno prerušeni robot.

Prvi „automobil“ koji je razvio Hyundai, NHS, koncept je koji je pokazao na prošlogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike, „Elevate“.


Vozilo se ne oslanja samo na točkove i očekuje se da će se baviti izazovnim situacijama u vožnji“, objašnjavju iz Hyundai-a. „Na primer, automobil sa robotskim nogama mogao bi da spasi živote kao prvi reagovalac u prirodnim katastrofama. Ili bi ljudi koji nemaju pristup ADA rampi mogli da pozovu automobil da im priđe do ulaznih vrata, da se izravna i dopusti da se invalidska kolica zakotrljaju pravo “.

Zapravo, koncept Elevate sadrži promenljive oblike tela na „modularnoj EV platformi“ i stvarne noge robota. Arhitektura nogu ima pet stepeni slobode, dobija najsavremeniju aktuatorsku tehniku i za nju se oponaša da hoda sisara i gmizavaca. Samo postaje sve bolje i bolje, zar ne?
Iz Hyundai-a navode da se može popeti na zid od pet stopa i hodati preko „raznolikog terena“…

izvor@foto: topgear.com