Hyundai Motor Group otkriva Mobile Eccentric Droid (MobED)

Hyundai Motor Group je otkrila Mobile Eccentric Droid (MobED), potpuno novu i pionirsku platformu za malu mobilnost koja koristi napredne robotske tehnologije.

MobED ima inovativan dizajn. Ravna, pravougaona karoserija se vozi na četiri velika točka, sa nezavisnim oslanjanjem koje omogućava optimalno držanje tela i stabilno kretanje čak i na nagnutim i neravnim putevima. Ovo vešanje omogućava platformi da se kreće kroz složena urbana okruženja slobodnim podešavanjem međuosovinskog rastojanja i uglova upravljanja.

Opremljen inovativnim tehnologijama uključujući napredni ekscentrični pogon na točkovima i visokotehnološke sisteme upravljanja, kočenja i kontrole visine, MobED se prilagođava i ostvaruje optimalno držanje na različitim površinama puta i okruženjima. Tri motora montirana na svaki točak obezbeđuju snagu i precizno upravljanje točkovima, a istovremeno kontrolišu celokupno držanje tela.

Dizajnerski raspored svakog točka sa individualnim sistemom upravljanja servo i upravljanje omogućava rotaciju na mestu i kretanje u svim smerovima, što omogućava veoma efikasnu mobilnost čak i u uskim situacijama. Sistem kontrole držanja zasnovan na ekscentričnom mehanizmu takođe stabilizuje stav tela podešavanjem visine svakog točka u skladu sa okruženjem na tlu. MobED-ove pneumatske gume od 12 inča dodatno pomažu da se apsorbuju udarci i vibracije.

MobED je dugačak 67 cm, širok 60 cm, visok 33 cm i težak 50 kg. Njegovo međuosovinsko rastojanje se proširuje na 65 cm za optimalnu stabilnost u vožnji velikom brzinom, a zatim se smanjuje na 45 cm za manevre pri malim brzinama u složenijim okruženjima. Njegova maksimalna brzina je 30 km/h, što omogućava oko četiri sata vožnje sa jednim punjenjem sa kapacitetom baterije od 2 kWh.

Dizajniran za punu svestranost i modularnost, MobED se može koristiti za različite aplikacije, u zavisnosti od montiranog uređaja. Grupa očekuje podesivost točkova platforme, kompaktnu veličinu karoserije i mogućnosti niske vibracije kako bi je učinili optimalnim tehnološkim rešenjem za opremu za isporuku, vođenje i snimanje. Zahvaljujući svojoj izvanrednoj upravljivosti, platforma se može koristiti i za servisne robote koji mogu da rade i u zatvorenom i na otvorenom.

MobED se može koristiti kao pokretni uređaj za starije osobe ili osobe sa invaliditetom kada je platforma dovoljno povećana da ljudi mogu da je montiraju. Može se koristiti i kao kolica ili vozilo za slobodno vreme.

Hyundai Motor će predstaviti svoju buduću viziju robotike na CES 2022. MobED će takođe biti izložen na štandu Hyundai Motor-a.

Pročitajte i...